29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

'Organ bağışı' paneli

Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 163. yıl dönümü nedeniyle Kütahya'da, 'organ bağışı' konulu panel düzenlendi. 

İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen, İl Sağlık Müdürlüğü Brifing Salonu'nda sunulan panele konuşmacı olarak, Ege Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ata Bozoklar katıldı. Bozoklar, paneldeki konuşmasında, nakil sırasında organların değerlendirilmesi için birçok işlem yapılması gerektiğini ve bu konudaki eksiklikler nedeniyle bağışlanmış pek çok organın kaybedildiğini bildirdi. 

Ege Bölgesi'nin donör bulmak ve organ temin etmek konusunda son yıllarda önemli bir konumda yer aldığını belirten Ata Bozoklar, "Organ bekleme durumunda kalma olasılığı, yakınlarından birinin organlarını bağışlama durumunda kalma olasılığından daha yüksektir. Bin donör, 4 bin organ, 4 bin hayat demek. Bunu başardığımız yıl 4 bin kişi daha fazla yaşayacak. Ölmemiş bir insana öldü demek bilimsel, hukuki ve vicdani açıdan ne kadar büyük bir suçsa, ölmüş bir insana zamanında öldü diyememek de aynı derecede büyük suçtur. Organların değerlendirilmesi için bir sürü iş yapılması gerekiyor. Buradaki eksiklerimiz nedeniyle bağışlanmış pek çok organı kaybedebiliyoruz. Ölen kişinin organ bağışı kartı olsa bile ancak yakınlarına sorularak organları alınabilir. Türkiye'deki uygulama bu şekilde. Noterden tasdikli vasiyetname de bıraksanız hiç kimse yakınlarınıza sormadan organlarınızı alamaz'' dedi. 

Organ naklinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra 3 gün içerisinde yapılması gerektiğini ifade eden Ata Bozoklar, "Kalbin nakli sırasında vücudun hacmi çok önemli. Kalp bir pompa. Kadın kalbi erkeklerde iyi çalışmıyor. Ancak erkek kalpleri kadınlarda iyi çalışıyor. Yani kadın kalpleri erkeklere yaramıyor'' diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 18:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?