29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Paralı ortak aranıyor

Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komusyonu Sözcüsü ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kütahya'daki işletmelerin sermaye yetersizliği sebebiyle ürün ve üretim süreçlerini yenileyemediğini söyledi. Kinay, "Kütahya olarak, paralı ortaklar bulmak için seferber olmalıyız" dedi. 

Yatırım için Kütahya'nın elverişli bir olduğunu belirten Kinay, " Ancak, işletmelerimiz sermaye yetersizliği nedeniyle ürün ve üretim süreçlerini yeniliyememektedir. Buna karşın, genç girişimci bir kuşağa sahibiz. Bu arkadaşlarımızın yatırım için bankalardan kaynak sağlamaları hem riskli hem de maliyetlidir. Kredi yeterlilikleri olmadığı için Kurumsal Kredi alma olanakları sınırlıdır. O zaman başka çareler üretmemiz gerekmektedir. Paralı ortaklar bulmamız için seferber olmalıyız. Bankaları ikna etmek yerine, sermayesi olan kişileri ikna etmeye çalışmalıyız. Bu daha kolay ve hızlı mesafe alabileceğimiz bir süreçtir. Bunun için sağlam projeler üretmemiz gerekmektedir. Turizm, madencilik, ticaret alanlarında Kütahya'nın şanslı olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra, işletmelerimizi ortaklığa hazır hale getirmemiz için Kurumsal Yönetişim İlkelerine göre çalışmayı öğrenmeliyiz. Muhasebe yönetimimiz ortaklık ilişkilerine güven verecek yeterlilikte olmalıdır. Bunlar sağlandığında finansman bulmak da kolaylaşacaktır" diye konuştu.

"KRİZ SÖZCÜĞÜNE TAKILIP KALINMAMALI"
Özel sektörün rekabetçi bir yapıya kavuşmakta olduğunu ifade eden Kinay, "Hiçbir kriz sonsuz kadar sürmez. Piyasa ekonomisi dalgalanmaya elverişli bir ekonomik sistemdir. Fiyatlar, kur’lar, faiz oranları sürekli dalgalanır. Önemli olan bu dalgalara karşı makro ekonomiyi dayanıklı hale getirmektir. AK Parti Hükümetleri'nin izlediği para, maliye ve gelir politikaları ile makro ekonomik İstikrar tesis edilmiş, bu tür global yıkıcı dalgaların önü kesilmiştir. Bu nedenle Krizden daha az etkileneceğiz. Umarım bazı fırsatları da yakalarız. Hükümetin gündeminde de bu fırsatları oluşturma çabası bulunmaktadır. İşletmelerimize gelince, ekonomideki dalgalanmadan maliyetleri, satışları ve karlılıkları etkilenmektedir. Özellikle, kriz sözcüğüne takılıp kalmadan, maliyetlerimizi düşürücü ve satışlarımızı artırıcı önlemlere başvurmamız gerekmektedir. Türk özel sektörü rekabetçi bir yapıya kavuşmaktadır. Bu olay son derece önemli bir ekonomik gelişmedir. Hükümetimiz, KOBİ’lere faizsiz kredi desteği, enerji desteği, SSK prim ve gelir vergisi stopajında indirim sağlamak suretiyle maliyetleri düşürücü önlemlere başvurmaktadır. Yeni teşvik sistemi sanayimizin rekabet gücünü artıracak önlemler paketini ihtiva edecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 13:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?