3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Ramazanda ağzınız kokmasın!

Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha özenli yapılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Mehmet Şahmaran, özellikle sahurdan sonra kesinlikle dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtti.

Diş çürükleri, diş eti iltihaplarının ağız kokusunun önemli nedenlerinden olduğunu söyleyen Şahmaran, “Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, bir an önce diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir” dedi.

ÇÜRÜK OLUŞUMU ARTAR MI?

Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebileceğini dile getiren Şahmaran, “Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır” diye konuştu.

Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarının azaldığından dolayı tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesinin azaldığını ifade eden Şahmaran şöyle konuştu: “Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlere ve diş etlerine zarar vereceği için bu noktaya da dikkat edilmelidir."

Mehmet Şahmaran, oruçlu iken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranının artabileceğini dile getirerek, “Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir. Unutmayalım, sahurda mutlaka dişlerimizi fırçalayalım” şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 15:27:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?