4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Sanatçı imam

Kütahya'da görev yapan bir cami imamı, hat, tezhip ve çini sanatını karo üzerinde buluşturdu. Yenidoğan Mahallesi'ndeki Valide Camii'nin imamı Hasan Karakaya (33), Osmanlı döneminden sonra kaybolan süsleme sanatını, karo üzerinde tekrar hayata geçirdiğini söyledi.

Hat ve tezhibin çini üzerine aktarılması sanatının, Osmanlı'dan sonra sürdürülmediğini ifade eden Karakaya, 3 sanatın bir arada kullanıldığı yok olmuş bir sanatı, evinin bir köşesinde oluşturduğu atölyede yaptığı eserlerle yaşatmaya çalışıyor.

Güzel sanatlara aşırı ilgisinin küçük yaşlarda başladığını belirten Hasan Karakaya, "15 yaşımdan beri güzel sanatlara ilgim vardı. Resim, ahşap işlemeciliği, çini, minyatür ve gravür tarzı çalışmaları yapmaktaydım. Daha sonraki yıllarda mesleğimle uyuşan hat ve tezhip sanatına merak sardım. Gittiğim kurslarda her iki sanatı da yapmayı öğrendim.

Son iki yıla geldiğimde ise, eski Osmanlı saraylarında, tarihi cami ve mekanlarda hat, tezhip ve çini sanatının birlikte kullanıldığını görünce etkilendim. Günümüzde ise bu 3 sanat ayrı, ayrı ele alınan sanatlardı. Ben bu durumu büyük bir eksiklik olarak gördüm ve bu üç güzel sanatı eskiden olduğu gibi tekrar yorumlayarak hayata geçirmeye karar verdim" şeklinde konuştu.

3 sanatı da daha önceden bildiği için hemen uygulamaya başladığını ifade eden Karakaya, hat, tezhip ve çini sanatını, ham karo üzerinde buluşturduğu ve 2 ayda tamamladığı ilk çalışması olan, Allah'ın 99 ismi olduğu "Esma-ül Hüsna"yı 50 parça karoya (20 cm X 20 cm) aktardığını bildirdi.

Hat, tezhip ve çini sanatını bir arada kullandığı boyu ve eninin 140 cm'den oluşan ilk eserinin sanat çevreleri tarafından çok beğenildiğini ve büyük takdir topladığını kaydeden Karakaya, "Yaşanan bu durum karşısında aldığım olumlu tepkiler, bana büyük güven ve cesaret sağladı" açıklamasında bulundu.

Yaptığı eserlerde, bu 3 sanatın büyük uyum içerisinde bütünleştiğini ve bu sanatın büyük sabır ve emek gerektirdiğini ifade eden Karakaya, bundan sonraki çalışmalarında Osmanlı döneminde yaşamış hattatların eserlerini karo üzerine tezhip ve çini sanatıyla nakşedeceğini belirtti.

Yaptığı çalışmaları, gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini kaydeden Karakaya, idealinin yurtiçi ve yurt dışında kişisel sergi açmak olduğunu vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 14:13:37
Güncelleme :1 Temmuz 2005 Cuma 17:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali ESKIKÖY IP: 84.61.35.xxx Tarih : 8.09.2005 00:28:03
MAASALLAH DEMEKTEN BASKA BIRSEY GELMEZ DILIMIZDEN DAHA BÜYÜNE DAHA ILERISINE ULASMASINI ARZU EDRIM ÜSTÜN BASARILAR DILERIM ALI ESKIKÖY