30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Şap aşısı kampanyası

Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programı çerçevesinde 'Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası'nın başladığını söyledi.
Bekir Gercer, yaptığı açıklamada hayvan sağlığını tehdit eden ve büyük ekonomik kayıplara sebep olan şap hastalığının son yıllarda yapılan özverili aşılama çalışmaları sayesinde asgari düzeye indirildiğini belirterek, "Kontrol edilemeyen kaçak hayvan hareketleri nedeniyle hastalığın tamamen yok edilmesi söz konusu olamıyor. Şap hastalığı ile mücadelede en etkin yöntemi hastalığa karşı yapılan aşılama çalışmaları oluşturuyor. Hastalığın ilimizden ve ülkemizden eradike edilmesi amacıyla ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez düzenlenen şap aşılama kampanyaları büyük önem arz ediyor. Kütahya'da Şap Enstitüsü uzmanlarınca şap hastalığı, hastalığına neden olan virusun yeni alt tipleri, aşılamada dikkat edilecek hususlar ve soğuk zincir gibi uzmanlık gerektiren konularda İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerinin katılımıyla bir hizmetiçi eğitim toplantısı düzenlendi. Kampanya başlangıcında gerçekleştiren bu toplantının sahada mücadele eden ekiplere hem moral dopingi etkisi yapması hem de hastalık hakkında elde edilen yeni bilgilerin kampanya esnasında yetiştiricilerle paylaşılması açısından sayısız faydalar sağlayacağı şüphe götürmez bir gerçek. Aşılama kampanyasında aşılamaya çıkacak ekipler tarafından hayvanları aşılanacak köy muhtarlıklarına önceden aşılama tarihi haber veriliyor ve aşılamanın yapılacağı gün hayvanların ahırda hazır bekletilmesi sağlanıyor" dedi.


Aşılama ile birlikte Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği çerçevesinde yeni doğan buzağılara küpe takıldığını dile getiren Müdür Bekir Gencer, "Bu hayvanlar bilgisayar destekli veri ortamında kayıt altına alınıyor. Ekipler ayrıca daha önceden küpelenmiş hayvanların alım ve satım bildirimleri, ölen ve kesilen hayvanların kayıtlardan düşülmesi işlemlerini gerçekleştirerek işletmelerdeki hayvan varlığının güncellenmesi için büyük gayret sarfediyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 14:12:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?