29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Seramik mağazasına yıkım kararı

Kütahya'da dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın seramik satış mağazasının, ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle İl Özel idaresince yıkılmak istendiğini öne sürdü.

Çini ustası Sıtkı Olçar (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2008 tarihinde, İl Özel İdaresinden iki görevlinin, Kütahya-Eskişehir kara yolunun 31. kilometresindeki Ceramic House adlı seramik satış mağazasına gelerek tutanak hazırladıklarını söyledi.


Tutanakta ''Yerinde yapılan incelemede ruhsatsız olarak yapılmış olan satış mağazası, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. maddesine istinaden mühürlenerek durdurulmuştur'' ifadesi yer almasına karşın mührün nereye konulduğunun belirtilmediğini ifade eden Olçar, şunları söyledi:
''Tutanakta binanın yeni inşa edildiği ifade ediliyor. Eski yapılmış yapıyı yeni gösterip 'kaçak yapı' diyorlar. Burası kaçak yapı değil, 26 yıl önce inşa ettirdim. İş yerimin bulunduğu arsa, 2 Eylül 1982 tarihli tapu ile adıma kayıtlıdır. Sofça köyü muhtarlığından aynı yıl binanın yapımına ilişkin ruhsat alınmıştır. Bunlar köy defterlerinde kayıtlıdır. Ruhsatı olmasa bile aradan 20 yıl geçince tapusuz mülkiyet zilyetsiz oluyor. Bu iş yerimin emlak vergilerini 1982'den bu yana her yıl düzenli olarak ödemekteyim.''


Olçar, ''Kütahya merkez ilçe, Sofça köyü tapusunun pafta 2, parsel 196'da mülken Sıtkı Olçar adına kayıtlı 1982 yılında bina yapılmıştır'' denilen ruhsata göre, binanın 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 27. maddesine uygun olduğunun belirtildiğini kaydetti.
Bu yasanın 27. maddesine göre köy yerleşim alanlarındaki köylü ihtiyacına ait yapıların herhangi bir merciden inşaat ve iskan iznine tabi olmadığını dile getiren Olçar, yapının fen ve sağlığa uygunluğunun köy muhtarlığının denetiminde bulunduğunu bildirdi.

-''BİMER'DEN ÜÇ GÜN SONRA CEVAP GELDİ''

Olçar, görevlilerin tutanağı hazırlamalarından bir hafta sonra İl Özel İdaresinden kendisine resmi yazı gönderildiğini, yazıda 800 YTL idari para cezası uygulandığının ve 7 gün içinde ruhsat almazsa binanın yıkılacağının belirtildiğini söyledi.
Binanın vergilerini ödemekte olduğunu belirten Olçar, şöyle devam etti:
''Üçüncü derecede yığma yapı olan binamın kapı numarası 50'dir ve beyannameleri köy defterinde mevcuttur. 26 yıl önce yapılan ve kaçak olmayan binama 'kaçak' deniliyor. Bu tamamen yanlış, kasti ve bürokratik bir uygulamadır. Aynı arsada evim de var. Onunla ilgili işlem yapılmıyor, sadece iş yerime gelindi. Yasaya göre 30 gün mehil müddeti varken 7 gün içinde yıkma kararı veriyorlar. Bu bir suçtur. Yasalara aykırı bu işlemin ortadan kaldırılması için Kütahya Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne dilekçeyle başvurdum.''


Olçar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek durumu anlattığını, üç gün sonra Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalıyla yanıt geldiğini ifade ederek, ''Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Seyfullah Hacımüftüoğlu da beni telefonla arayarak, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ile görüştüğünü bildirdi. Vali Bey 'Yargıya müracaat etsinler' demiş. Biz de maalesef siyasilerden destek gelmeyince yargıya müracaat ettik'' dedi.


Yaklaşık 1,5 ay önce Kütahya milletvekillerine ve İl Özel İdaresine dilekçe göndererek durumu bildirdiğini ancak yanıt alamadığını ileri süren Olçar, üç gün içinde BİMER kanalıyla Başbakanlıktan cevap gönderilmesinden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

AA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 10:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?