29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Sertifikalı fidan uyarısı

Kütahya’nın Simav Tarım İlçe Müdürü Ali Ceylan, kaliteli ve sertifikalı fidanlarla kurulan meyve bahçelerinin karlı yetiştiricilik için ilk adım olduğunu söyledi. 

Ceylan, yaptığı açıklamada, "Gelişi güzel ve kontrolsüz satış ve dağıtım yapan kişilerden fidan alınması, karantinaya tabi hastalık ve zararlıların hızla yayılmasını sağlar. Yayılan bu hastalık ve zararlılar ile mücadele çok uzun zaman alacağı gibi büyük maddi kayıplara neden olur" dedi. 

Meyve yetiştiriciliği için iyi fidan gerekli olduğunu belirten Ceylan, "Kaliteli ve sertifikalı fidanlarla tesis edilecek olan meyve bahçeleri karlı yetiştiricilik için ilk adımdır. Yetiştiricinin, bahçesinde kullanılacak fidanı, anacını ve kaleminin menşeini bilmesi, bu bahçeye uygulayacağı bakımla da yakından ilgilidir. Bu bakımdan sertifikalı fidan kullanımı büyük bir önem arz etmektedir. İlçemize çeşitli il ve ilçelerden getirilen meyve fidanı, kavak fidanı, süs bitkileri ve çiçek soğanı gibi üretim materyallerinin satışının yapıldığı bu günlerde, az sayıda da olsa bazı çiftçilerimiz, gelişi güzel ve kontrolsüz satış ve dağıtım yapan kişilerden fidan almaları sonucunda, karantinaya tabi hastalık ve zararlıların hızla yayılmasına neden olmaktadır. Yayılan bu hastalık ve zararlılarla mücadele çok uzun zaman alacağı gibi büyük maddi kayıplara da yol açar" diye konuştu. 

Tarım İlçe Müdürlüğü teknik elamanlarının yaptığı mutat kontrollerde, fidan satıcılarının fidanları kökleri dışarıda, açıkta pazara getirdikleri ve o fidanları gün boyu kökleri açıkta beklettiklerini tespit ettiklerini kaydeden Ceylan, bu şekildeki fidanların tutma özelliğini kaybettiğini belirtti. Ceylan, "Bu nedenle çiftçilerimiz fidanlarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından fidan yetiştirme ruhsatı verilmiş olan üreticilerden almaları ve fidan satışı yapan şahıslardan fidanların hastalıksız olduğunu gösterir Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikasını istemeleri gerekmektedir. 

Ayrıca fidan satıcılarının, fidanların köklerinin açıkta kalarak tutma özelliğini kaybetmemesi için kum havuzlu yerlerde satış yapmaları gerekmektedir. Bakanlığımız Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün 25 nolu tamimlerinin 6. maddesinde belediyelerce pazar fidan satış yerleri tahsis edilmesi, böylece satışa sunulan fidanların denetim ve kontrollerinin sağlıklı yapılmasının önemi belirtilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 12:40:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?