2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Simav kirazı dövizle satılacak

İç Ege'nin meyve ve sebze ambarı olan Kütahya'nın Simav ilçesinde çiftçiler yetiştirdikleri kirazları bu yıl da dövizle yurtdışına satmaya hazırlanıyor.

Simav başta olmak üzere Pazarlar ve Şaphane ilçelerindeki müstahsiller, geçen sene olduğu gibi bu yıl da tamamı ihracata yönelik olan Napolyon cinsi kirazlarını kilosu 4 dolardan aşağı olmamak kaydıyla dövizle satmaya hazırlanıyor.

İhracatçı firmaların bu günlerde ayaklarına gelmeye başladığını ifade eden üreticiler, "İhracatçı firmalar dalından topladıkları Napolyon cinsi kirazları İngiltere başta olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Arap ülkelerine ihraç ediyor. Parasını da döviz olarak alıyor. Firmalar eskiden ürünümüzün bedelini bize Türk parası olarak ödüyordu. Sonradan gözümüz açıldı. Biz de firmalara mahsulümüzü dövizle satmaya başladık. Bu sayede zarar etmekten kurtulduk" diye konuştu.

Bölgenin en iyi kirazının Simav başta olmak üzere Kütahya'nın Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde yetiştiğini söyleyen çiftçiler, "Geçen yıl ortak karar alarak firmalara sattığımız ürünün karşılığını döviz olarak aldık. Hiçbir zarara uğramadık. Bu yıl da aynı şekilde hareket ederek sattığımız mahsulün bedelini ihracatçı firmalardan döviz olarak tahsil etmeyi planlıyoruz. Kilosunu 4 dolardan aşağı vermeyeceğiz. Simav ve çevresinden kiraz almak isteyen ihracatçı firmalar hazırlığını buna göre yapsın" dedi.

Simav, Pazarlar ve Şaphane havalisinde bu yıl yaklaşık 50 bin ton civarında kiraz rekoltesi bekleniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:33:52
Güncelleme :10 Haziran 2009 Çarşamba 16:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?