3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Simav Ovası göle döndü

Geçen yıl metrekareye 530.3 kilogram dolayında yağış düşen Kütahya'nın Simav ilçesine, bu yılın 2.5 ayında 590.5 kilogram yağış düştü.

Rekor yağış yüzünden Simav Çayı taşarken, verimli topraklarıyla ünlü Simav Ovası göle dönüştü. Yaklaşık 10 bin dekar civarında hububat ve haşhaş ekili alan ile kavak dikili araziler tamamen sular altında kaldı. Bir süredir suların çekilmesini bekleyen çiftçinin umutları boşa çıktı. Ardı arkası kesilmeyen yağışlar yüzünden 18 bin 500 dekarlık Simav Ovası'ndaki su miktarı her geçen gün artıyor. Sel sularının çekilmemesi üzerine umutları tükenen Simavlı çiftçi, devletken yardım beklemeye başladı.

Çiftçinin 18 bin 500 dekarlık ovaya ilkbahar döneminde fasulye başta olmak üzere şeker pancarı ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri ektiğini vurgulayan Simav Ziraat Odası Başkan Vekili Ramazan Çaka, çekilmeyen sular yüzünden umutların giderek tükendiğini ifade etti. Suların Simav Ovası'ndan önümüzdeki haziran ve temmuz ayına kadar çekilmemesi durumunda devletten yardım talebinde bulunacaklarını dile getiren Simav Ziraat Odası Başkan Vekili Ramazan Çaka, her gün Meteoroloji yetkililerinden hava durumuyla ilgili bilgi alıp çiftçilere ulaştırdıklarını kaydetti.

Yağmur ve kar yağışlarının önümüzdeki günlerde de aynı hızla devam edeceğini öğrendiklerini anlatan Çaka, bu yıl çiftçinin Simav Ovası'na ekim yapma ihtimalinin giderek zayıflamasından endişe duyduklarını ifade etti.

Aşırı yağış yüzünden Simav Ovası'nın göle dönüşmesi çiftçileri üzerken, çevrecilerle avcıları ise sevindiriyor. Avcılar kendiliğinden oluşan göl içerisinde ördek avlarken, bazı meraklı vatandaşlar ise araçlarıyla geldikleri doğal göl çevresinde manzaranın tadını çıkarıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 15:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?