29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Simav Ovası yok oluyor!

Kütahya'nın Simav ilçesinde faaliyette bulunan bazı sanayi tesislerinin endüstriyel atıklarını Simav Çayı'na bırakmalarının, İç Ege'nin önemli tarım alanlarından biri olan Simav Ovası'nı olumsuz yönde etkilediği, bölgede mısır, fasulye, şeker pancarı ve ayçiçeği rekoltesinde önemli ölçüde düşüşe sebep olduğu bildirildi.
Atık suların geceleri etkisini daha da artırdığını ve bölgede yer alan yerleşim birimlerinde sivrisinek başta olmak üzere karasineklerin hayatı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken çiftçi Metin Mutlu, asit ve kötü koku yayan Simav Çayı ile buna bağlı kanallarda tuzluluk oranının çok fazla olduğunu ve çiftçilerin sulama suyu ihtiyacını Simav Çayı yerine yeraltından sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Simav Çayının çiftçilerin su ihtiyacını karşılayan en önemli kaynak olduğunu vurgulayan Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, "Simav Ovasında bulunan tarımsal sahalar bölgede birçok kişiye istihdam sağlıyor. Ancak aşırı kirlilik yüzünden bir zamanlar İç Ege'nin en verimli ovası olarak gösterilen ve ürettiği fasulyesi, mısırı, ayçiçeği ve pancarı ile ünlü Simav Ovasında hayat durma noktasına geldi. Simav ovasını kirlilikten kurtaracak Arıtma tesisinin bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Bunun yanında endüstriyel atıklarını Simav Çayına bırakan sanayi tesislerinin de kendi arıtma tesislerini kurmalarını ve Simav Çayını kirletmekten vazgeçmelerini istiyoruz. Yoksa yakında Simav Ovası ile Simav Çayı denilen bir şey kalmayacak. Simav çayı bu haliyle adını verdiği Simav Ovasına bereket yerine zehir saçıyor" dedi.

..
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 15:32:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?