2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Simav’a topraksız sera denemesi

SİMAV’A JAPON HYPONİCA’DAN TOPRAKSIZ SERA DENEMESİ

Topraksız Sera alanında tüm dünyada kendini kanıtlayan Japon firması Hyponica firmasının temsilcileri, jeotermal zengini Simav’da deneme sera kurmak istediklerini bildirdi.

Simav Ziraat Odası ve Naşa beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin daveti üzerine geldikleri Simav’da Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Toplantı Salonu’nda seracılarla kooperatif üyelerine yönelik toplantı düzenleyen Japon firması Hyponica’nın Türkiye temsilcileri Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Akbaba ile Genetik Mühendisi Ömer Aydilek, jeotermal zengini Simav’da deneme amaçlı topraksız sera kurmak istediklerini ve bu hususta belediyeler ile tarımsal amaçlı kooperatiflerden destek beklediklerini bildirdi. Topraklı bir seradan yılda ortalama 15 ton civarında domates ürünü alınırken topraksız serada yılda ortalama 55 ton civarında domates ürünü alındığına dikkat çeken Japon Hyponica firmasının Türkiye Temsilcileri, topraksız seranın hem üreticiye hem de ülkeye çok para kazandırdığını anlattılar.

Hyponica olarak iki yıldır Antalya’nın Kumluca ilçesinde topraksız sera denemesinden çok olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayan firma temsilcileri yaptıkları incelemede Simav’ın jeotermal enerjiye sahip olmasının maliyet açısından çok önemli kazançlar oluşturacağı için çalışmalarını jeotermalli bölgelere kaydırma kararı aldıklarını vurguladılar. Katılımcılara sinevizyon eşliğinde Kumluca ilçesindeki denemelerinden elde ettikleri görüntüleri izleten firma temsilcileri destek olunması şartıyla Simav’da da jeotermalli topraksız bir dekar civarında bir deneme amaçlı sera kurmak istediklerini ve bu yolla da hem Simav hem de Türk tarımına hizmet etmek istediklerini ifade ettiler. Konuşmacıların ardından söz alan Simav Belediye Başkan Yardımcısı Doğan Eren, böyle bir seranın Simav Teknoloji Fakültesinde fakülte yönetimiyle işbirliğine gidilerek kurulması halinde kendisinin vatandaş bazında parasal destek olabileceğini bildirdi.

Belediyenin 2010 yılı içerisinde fakültenin bulunduğu alana jeotermal enerji vermeyi planladığını anlatan Simav Belediye Başkan Yardımcısı Doğan Eren, kurulacak topraksız sera denemesinden olumlu yönde sonuç alınacağına yürekten inandığını kaydetti. Toplantıda hazır bulunan Simav Teknoloji Fakültesinin Metal İşleri Bölüm Başkanı Nurullah Kıratlı da projeye destek olabileceklerini bildirdi. Daha sonra söz alan Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner ile Naşa Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Arslan, deneme amaçlı seranın jeotermal enerjinin bulunduğu Naşa beldesinde uygulanması halinde kendilerinin de destek olabileceklerini kaydettiler.

Olumlu bir atmosferde gerçekleşen toplantıda son sözü alan Japon Hyponica firmasının Türkiye Temsilcileri Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Akbaba ile Genetik Mühendisi Ömer Aydilek en kısa sürede gelmeyi tasarladıkları Simav’da seracılar ile üreticileri topraksız sera teknoloji ile tanıştırmak istediklerini kaydettiler.

Firma yöneticileri topraksız seranın Simav için bir milat olacağını ifade ettiler. Söz konusu toplantıya Simav Belediye Başkan Yardımcısı Doğan Eren, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Simav Muhtarlar derneği Başkanı Raif Adıgüzel, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yöneticileri ile Manisa’nın Kula Gökçeören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hikmet Uğurlu, Haykop Hayvancılık Kooperatifi ve aynı zamanda Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, Simav Teknoloji Fakültesi Metal Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Kıratlı, Naşa Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Arslan, ve konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

SİMAV’A JAPON HYPONİCA’DAN TOPRAKSIZ SERA DENEMESİ
SİMAV’A JAPON HYPONİCA’DAN TOPRAKSIZ SERA DENEMESİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 17:58:01
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 23:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?