29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Simav'da elma bereketi

İç Ege'nin en çok elma üretilen ilçeleri arasında yer alan Kütahya'nın Simav ilçesinde, yüksek rekolte yüz güldürdü.

Yılda yaklaşık 3 bin ton civarında elma üretiminin yapıldığı Simav'da elma hasadı başladı. Bu yıl ürün miktarı ve kalitesinden memnun olduklarını dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner yaklaşık bir ay kadar sürecek hasat döneminde bahçelerden toplanan ürünün iyi para edinceye kadar Pazarlar İlçesindeki Soğuk Hava Deposunda muhafaza edileceğini bildirdi. Elmanın çok nazik bir meyve olduğunu, ufacık bir zedelenmenin bile çöpe gitmesine sebep olabileceğine dikkat çeken üreticiler hasatta kadın işçilere öncelik tanıdıklarını söyledi.

Bu yıl kiraz ve vişnede umduklarını bulamadıkları için zarar ettiklerini dile getiren Simavlı üreticiler," Çiçeklenme döneminde bölgemizde hava şartları yönüyle herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Bunun yanında yağışlarda tam zamanında yeterli oldu. Bu yüzden rekolte beklenenin de üzerinde çıktı. Allah yüzümüzü güldürdü" dedi.

Şu anda toptancının köylerine kadar gelerek elmanın kilosuna 30 ve 50 yeni kuruş fiyat verdiğine değinen Simavlı üreticiler," Fiyatlar istediğimiz seviyeye ulaşıncaya kadar ürünümüzü komşu ilçe Pazarlar da mevcut Soğuk Hava Entegre Tesislerinde saklamayı uygun buluyoruz. Kışın elma iyi para etmeye başlayınca piyasaya süreriz" diye konuştu.

Elma hasadına büyük önem verdiklerinin altını çizen üreticiler," Elma düzgün toplanmazsa gözler zarar görür. Gelecek sezonki bahçenin verimini etkiler. Bu yüzden hasatta daha çok hanımlara ağırlık veriyoruz" şeklinde konuştu.

Elmada bu yıl kalite ve rekolteden memnun olduklarını dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner yaptığı açıklamada gelinen bu aşamanın yeterli olmadığını, çiftçinin yeni gelişmeleri takip ederek bahçesinde uygulaması gerektiğini vurguladı. Simav'da son yıllarda kiraz ve vişne ile birlikte Avrupa standartlarında modern elma bahçeleri kurulmaya başlandığını anlatan Bütüner," Durum böyle olunca hem kalite ve hem de rekolte yükselmiş oluyor. Amacımız Simav elması markasını sadece ülkemizde değil tüm dünyada kabul ettirmek" ifadelerini kullandı.

Elmanın ekonomik katkısının yanı sıra çevresel yararının da unutulmaması gerektiğini belirten Bütüner," Simav'da 50 bin civarında meyve verir durumda elma ağacı bulunuyor. Bu ağaçlar Simav Ovası'nı hem yeşil göstermekte hem de toprağın düşmanı erozyonu önlemektedir. Simav Ovası çöl olmamışsa bunun sebebi yüz binlerce dekarı bulan kiraz, vişne, elma, ayva ve erik bahçeleridir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 17:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?