3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Simav'da jeotermal kavgası

SİMAV'DA JEOTERMAL KAVGASI...

Kütahya Simav’daki jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu alana, Kütahya İl Özel İdaresi 2004 yılında Zorlu Enerji Gurubu'na arama ve kullanma yönünde yeni bir ruhsatı verince aynı bölgede iki enerji kuyusu bulunan Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile Simav Belediyesi'ni kızdırdı.

Kütahya İl Özel İdaresi'ni hatalı bulan MTA yürütmeyi durdurmak için Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davaya Simav belediyesi de müdahil oldu. Mahkeme, sonucu aylardır merakla beklenen kararını geçtiğimiz 30 Eylül 2009 günü açıkladı.

Mahkemenin, MTA’nın bölgedeki EJ–1 ve EJ–2 kuyularının etkileme alanının belirlenerek kalan sahanın tamamının Zorlu Enerji Gurubuna yeniden ruhsat verilmesi yönünde verdiği karar MTA’yı sevindirirken aynı bölgede şehir ısıtması başta olmak üzere 18 yıldır termal tesislerle seraları ısıtan 8 enerji kuyusuna sahip Simav Belediyesi'ni üzdü.

Belediye Başkanı Kasım Karahan, Eskişehir Bölge İdare Mahkemesinin kararını adil bulmadıklarını belirterek,” Bu karar ile 8 bine yakın konut ile 250 dekar civarında seranın jeotermal enerji ile ısıtıldığı Simav halkı adeta görmezlikten gelinirken bölgede biri çalışmayan iki kuyusu bulunan MTA ayrı tutulmuştur. Bu adil olmayan karar Simav halkını derinden üzmüştür” şeklinde konuştu. Belli bir süre MTA’dan kararı temyiz etmelerini bekleyeceklerinin altını çizen Belediye Başkanı Kasım Karahan, MTA temyize gitmez ise Simav’ın hakkını hukuki yollardan arayacaklarını kaydetti.

Simavlıları üzen bu durumu incelemek ve yeni bir yol haritası belirlemek üzere geçen gün gittikleri Ankara’dan olumlu izlenimlerle döndüklerini anlatan Belediye Başkanı Kasım Karahan,” Simav’ın hakkını kimseye yedirmeye niyetimiz yok. Haklarımızı hukuki yollardan arayacağız. Simavlının enerjisini Simav’ın lehine sonuçlandırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.

SİMAV'DA JEOTERMAL KAVGASI...
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 12:05:03
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 13:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?