30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Simavlı pancar üreticisi dertli

Kütahya'nın Simav ilçesinde, pancar üreticileri bir yandan ürettikleri şeker pancarının bedelini alamamaktan şikayet ederken, bir yandan da depolarda saatler süren çağ dışı elle yük boşaltmak yüzünden pancar ekmeme durumuna geldiklerini söylediler.

Simavlı pancar üreticilerinin Kasım ayında Uşak Şeker Fabrikası'na teslim ettikleri ürünün parasını Nisan veya Mayıs aylarında alabildiğini dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, "Üretici, ürün bedelini geç aldığına yanmıyor. Büyük uğraşılarla ürettikleri şeker pancarını depolara teslim esnasında saatler süren elle boşaltma işinden dert yanıyorlar" dedi.

Üreticilerin taleplerini haklı bulduğunu ifade eden Bütüner, "Uşak Şeker Fabrikasına en fazla ürün teslim eden bölgeler içerisinde Simav ilk sırayı alıyor. Uşak Şeker Fabrikası başka bölgelerdeki gibi Simav'daki alım depolarına lift tabir edilen bir boşaltma makinesi alabilir. Böylelikle çiftçiler saatler süren çağ dışı elle boşaltma zahmetinden kurtulmuş olur. Ayrıca üretici için çok önemli sayılabilen iş kaybının da önüne geçilmiş olur" diye konuştu.

Simavlı pancar üreticilerinden Mustafa Çubuk, (60) 3 tonluk bir pancar römorkunu iki kişi bir saatte boşaltabildiklerini dile getirerek, "Öğrendiğimize göre başka yörelerde çiftçiler yük boşaltma makineleri sayesinde 3 tonluk bir römorku 10 dakikada boşaltıyorlarmış. Uşak Şeker Fabrikasından Simav için de bir yük boşaltma makinesi alıp göndermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Çiftçilerden 52 yaşındaki İsmail Arslanalp," Sırf bu elle boşaltma yüzünden bir daha pancar ekmemeyi düşünüyorum. Hele yağışlı günlerde elle yük boşaltma bir çileye dönüşüyor. Ürünümüzü teslim edip parasını aylar sonra bize teslim eden Uşak Şeker Fabrikasından bu çilemize bir son vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Üreticiler, Türkiye'de büyük bir iş kaybını önleyen pancar üreticiliğinin üvey evlat muamelesi gördüğünü ve yanlış uygulamalar yapıldığını savundu. Türkiye'nin şeker üretiminde dışa bağımlı olmaması gerektiğini belirten çiftçiler, ''Topraklarımız bereketli. Gelin bu değerli topraklarda ekim yapan çiftçileri destekleyelim. Mazot pahalı, gübre pahalı, biz o zaman ne yapacağız? Ürün fiyatı ucuz, 10 kuruşa pancar satıyoruz. Devletimiz bizi mutlaka desteklemelidir" dedi.

Simav'da bu yıl 3 bin 750 dekar alana pancar ekimi yapıldı. 15 bin ton civarında beklenen rekoltenin kuraklık ve küresel ısınma yüzünden 11 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 21:38:28
Güncelleme :4 Kasım 2008 Salı 21:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?