7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Sobalar zehir kustu

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde 11 kişi soba zehirlenmesinden dolayı hastaneye başvurdu.

Edinilen bilgilere göre, gece saatlerinde etkili olan rüzgar soba zehirlenmelerine neden oldu. Sabah saatlerinde 11 kişi sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek Doç. Dr. Mustafa Kalemli Tavşanlı Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu.

Tavşanlı'da bugün Betül E., Tarık E., Yasemin E., İbrahim E., Akın Y., Şükran Y., Onur Ö., Şerafettin Ö., Azime K., Mehmet K. Ve Zeliha K., karbonmonoksit gazından zehirlenerek tedavi altına alındı. Bu kişiler, yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Özellikle rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış yaşanması nedeniyle bir açıklama yapan İtfaiye Amiri Mustafa Demir, sızdırmazlığı yetersiz sobalarda, baca tepmesi sonucu yayılan karbonmonoksit gazının üzücü durumlara yol açtığını ifade etti.

Soba zehirlenmelerinin en çok uyku halindeyken yaşandığını belirten Demir, üzücü olayların yaşanmaması için bir takım önlem önerilerinde bulundu.

Mustafa Demir önerileri şöyle sıraladı:

"Bacalarınızı mutlaka temizletin. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat edin. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayın. Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokmayın. Sobalarınızın TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına dikkat edin. Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat edin. Soba borularını ayda bir kez temizleyin, sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayın. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayın ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kesinlikle kaçının. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırın. Rüzgarlı (Lodoslu) havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olun. LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekanlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekanlarda uzun süre kullanmaktan kaçınmalıyız. Soba türü gözetmeksizin tedbirleri uygulayın."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 14:37:02
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 18:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?