3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Sokak çocukları yavru kurt oldu

Türkiye İzcilik Federasyonunun ''sokak çocuklarını topluma kazandırma'' faaliyetleri kapsamında Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı'nda düzenlenen kampta, barınma ve korunmaya muhtaç çocuklar izcilikle rehabilite edilmeye çalışılıyor.

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Merkezi (İSMEM) ile ortaklaşa yürüttüklerini bildirdi.

Federasyonun Murat Dağı izcilik tesislerindeki kampa 14-24 yaşlarında yaklaşık 100 sokak çocuğunun katıldığını belirten Subaşı, bin 520 metre yükseklikteki karla kaplı orman içerisindeki tesiste çocukların kaldığı binaların sobayla ısıtıldığını söyledi.

Hasan Subaşı, burada çocukların izci gibi nöbet tuttuğunu, sobayı ateşlediğini ve bulaşık yıkadığını ifade ederek, izciliğe ilişkin teknik bilgilerin yanı sıra dağcılık, okçuluk, harita ve pusula ile yön bulma, model uçak konularında eğitim verildiğini kaydetti.

Gece tatbikatları ve arazide yürüyüş çalışmalarını kapsayan bir hafta süreli kampın 14 Şubatta sona ereceğini belirten Subaşı, şöyle konuştu:

''İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen bu faaliyette hem belediye uzmanları hem de federasyonumuzun gönüllü ve uzman izci liderleri görev yapıyor. Ben de bizzat faaliyetin içinde yer alıyorum. Daha önce yaptığımız küçük çaptaki denemeler bize bu faaliyetten de birçok çocuğu kazanacağımızı gösteriyor. Önceki faaliyetlerimizde, düzelmesine imkansız gözüyle bakılanların bile ciddi ilerlemeler kaydettiğini izledik. Çetin kış şartlarında sürdürdüğümüz bu faaliyet 'yaparsan rahat yaşarsın' prensibiyle yürütülüyor. Çünkü buradan kaçış yok. Gediz ilçe merkezi 26 kilometre uzaklıkta ve etrafımız ormanla çevrili. Burası dağ başı, alışveriş yok. Faaliyetimiz başarıyla tamamladıktan sonra sosyal sorumluluk projelerimizden sokak çocuklarına yönelik olanları artıracağız.''

-TABİATIN TEDAVİ EDİCİ ETKİSİ-

Hasan Subaşı, burada yaptıkları işin normal bir izcilik kampı olmadığına işaret ederek, izci liderleri, uzmanlar, hekimler ve psikologlar desteğinde takım çalışmasıyla sokak çocuklarını rehabilite etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

İstanbul'un sokak aralarından çıkardıkları çocukları Murat Dağı'nın doğal güzellikleri eşliğinde eğitip kendi başlarına yaşamayı öğrettiklerini ifade eden Subaşı, sokak çocuklarının topluma kazandırılması amacıyla her yıl çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını anımsattı.

Subaşı, bu çocukları izcilikle rehabilite etme hedefine ulaşacaklarına inandıklarını kaydederek, şunları söyledi:

''Bu faaliyeti tamamen izcilik koşullarında yürütüyoruz. Onlara izcilik yaptırarak, tabiat ve macerayla iç içe bir ortam sunuyoruz. Okçuluk, dağcılık, yön bulma, model uçak yapma gibi etkinliklerin yanı sıra birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını pekiştirerek başka şeyleri unutturmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra tabiatın tedavi edici etkisini kullanarak, sokak çocuklarını motive edip belli amaçlara ulaşmalarını sağlamayı arzuluyoruz. Ayrıca kardan kulübe yapma, çadır kurma ve içerisinde geceleme gibi kendi başlarına hayatta kalabilmelerini mümkün kılacak etkinlikler yürütüyoruz. Daha önceki yıllarda diğer çocukları nasıl topluma kazandırdıysak onları da kazandırmayı hedefliyoruz.''

A.A
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 11:50:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?