29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

'Su kuyuları yönetmeliği' krizi

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral, Belediye Başkanı Mustafa İça ve meclis üyelerine birer bir yazı göndederek, 'su kuyuları yönetmeliği' tasarısının geri çekilmesini istedi. 

Nafi Güral, yönetmeliğin çıkartılması durumunda, Kütahya'nın sanayileşmesinde öncülük yapmış bir çok fabrikanın mağdur olacağını bildirdi. Güral'ın Belerdiye Başkanı Mustafa İça, Belediye Meclis üyesilerdine gönderdiği yazı şöyle: "Belediye meclisinize sunulan 'su kuyuları yönetmeliği' karar tasarısı Kütahya'nın sanayileşmesine öncülük yapmış üyelerimizin mağduriyetine sebep olacağından endişe ediyoruz. Şöyle ki, Kütahya'da henüz organize sanayi bölgeleri yok iken yatırım yaparak Kütahya'nın sanayileşmesine öncülük eden firmalarımız, fabrikalarınn arsalarına kendileri satın almışlar, elektriklerini suylarını, doğalgaz hatlarını, arıtmalarırnı, çevre düzenlemelerini bizzet kendileri yapmak zorunda olmuşlardır. OSB'ler kurulduktan sonra yatırım yapanlar ile bundan sonra yatırım yapacaklar ise bedelsiz arsa sahipleri oldukları gibi, elektrikleri, suları, doğalğaz hatları, arıtmaları, çevre düzenlemeleri sembolük bir bedelle OSB'ler tarafından karşılanmaktadır. OSBler olmadan önce yatırm yapanlar 'su kuyuları yönetmeliği' gereği hem belediyeye bedel ödeyecek, hem de yer altından su çıkarma ve çıkardığı suyu kendi dağıtım şebekesine ulaştırma maliyetini ödeyerek, katmerli bir maliyete mahkum olacaktır. OSB'deki fabrikalar ise 'su kuyuları yönetmeliği' gereği bir bedel ödemeyecek, sadede kendisine verilen su maliyetini ödeyecektir. 'Su kuyuları yönetmeliği'nin çıkması halinde, çifte standart olacağı kesindir. Kütahya'nın sanayileşmesinde öncü rol üstlenmiş sanayicilerimizin cezalandırılması anlamına gelen bu uygulamadan mağdur olacaklardır. Üyelerimiz hukuk yoluna başvurmak zorunda kalmaları halinde mağduriyetten kurtulabileceklerini düşünmektedirler. Ancak, hukuk yolunda hangi taraf kazanırsa kazansın, kaybeden tarafın Kütahya olacağı kesindir."
'Su kuyuları yönetmeliği'nin Belediye Meclisi'nden geçerek yürürlüğe girmesi durumunda, Eskişehir karayolu üzerinde faaliyet gösteren yaklaşık 25 fabrika belediyeye su parası ödeyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 13:33:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?