3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Süt üreticisi kan ağlıyor

Kütahya'nın Simav ilçesinde süt üreticileri, Ocak ayı itibarı ile süt fabrikaları ve mandıraların süt fiyatını yüzde 30 düşürerek brüt 51,5 kuruşa almaya başlamasına tepki gösterdi.

Maliyetlerin artmasına rağmen, fiyatların düşürülmesine anlam veremediklerini söyleyen süt üreticileri, "Sütü düşük bedelle alan işletmeler, niye süt ürünlerinin fiyatlarını indirmiyor?" diye sordu.

Çin'den ucuz olarak ithal edilen süt tozunun süt fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu dile getiren üreticiler. Krizi bahane eden işletmelerin süt ücretlerini zamanında ödemediklerinden yakındı.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, bu günkü süt fiyatlarının 2004 yılına tekabül ettiğini söyledi. Bütüner, süt fiyatlarının 2004 yılı rakamlarına tekabül etmesine rağmen üreticinin hayvanına yaptığı giderlerin 5 misli arttığını vurguladı.

Süt üreticisinin içler acısı durumunun görmezlikten gelindiğini dile getiren Bütüner, sektörde yaşanan kaos ve belirsizlik ortamı yüzünden düne kadar ciddi yatırımlar yapan birçok büyük işletmelerin bile durumdan şikayetçi olduklarını ifade etti. Süt üreticisinin bu şartlar altında üretimini sürdürmesinin mümkün olmadığını anlatan Bütüner, bazı üreticilerin ellerindeki damızlık inekleri kasaba göndermeye başladığını kaydetti.

İlçede bir çok üreticinin hayvanlarını kestirmek için mezbahada sıra beklediğinin altını çizen Bütüner, döviz ödenerek satın alınan değerler ve hayvancılığın geleceğinin göz göre göre yok olmasına seyirci kalındığını ifade etti. Hayvancılık işletmelerini bir fabrika gibi gördüklerinin altını çizen Bütüner, artan maliyetler karşısında morali bozulan üreticinin üretimden soğumasıyla işletmelerin kapanmaya başladığını, kapananlara da her geçen gün yenisinin eklendiğini anlattı.

Mevcut verilere göre süt üreticisinin 1980'li yıllara gerilediğini ifade eden Bütüner, üreticinin 1980 yılından beri hiçbir zaman bu kadar kötü bir duruma düşmediğini kaydetti. Sorunun çözümü için süt ve süt ürünlerine uygulanan KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesini, üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, süt tozu ithalatının durdurulmasını, üreticilerin 2007 yılından kalan ödenmemiş olan buzağı teşvik primlerinin en kısa zamanda ödenmesini talep ettiklerini dile getiren Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, aksi takdirde süt üreticisi diye bir sektörün ayakta durmasının mümkün görünmediğini ve üreticinin elindeki damızlık ineklerini kasaplara göndermekten başka çareleri kalmadığını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 23:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?