29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Süt üreticisinin fiyat isyanı

Kütahya Hayvancılar Kooperatifi Bölge Birliği(HAYKOOP) Başkanı Yusuf Çalışkan, süt işleyen firmalara seslenerek, sütün fiyatının düşme nedeninin açıklanmasını istedi.


Sütün fiyatı tekrar makul seviyeye getirilmezse bölge ve ülke genelinde süt işleyen firmalara sütlerini vermeyeceklerini belirten Çalışkan,” Süt üreticisi zaten sattığı sütün parasıyla yem borcunu karşılayamamaktadır.Bu nedenle kooperatifimize bağlı bir çok süt üreticisi hayvanlarını satarak işletmelerinin kapısına kilit vurmuşlardır.Diğer taraftan bazı üreticilerde kış döneminde daha fazla yem tüketecek olan hayvanlarını satarak işletmelerini kapatacaklarını söylemektedirler. Yem fiyatlarının arttığı kış döneminde süt fiyatları neden düşüyor anlamış değiliz. Pazardaki yağ ve peynir fiyatları niye düşmüyor?. Süt işleyen firmalar ne üreticiyi ne de tüketiciyi düşünmektedirler” dedi.


Çalışkan, bölgesindeki kooperatifleri ziyaret ettiğinde süt fiyatının yem fiyatını karşılamadığını söyleyen çiftçinin işletmesindeki bütün hayvanlarını sattığını söyleyerek,” Kütahya Hayvancılar Kooperatifi Bölge Birliği(HAYKOOP) olarak kooperatifçiliği benimsetmeye çalıştığımız şu dönemde hayvancılık ve süt üretimi ülkemizin kurtuluşu olacaktır.Ancak son dönemlerde süt fiyatının düşmesi süt üreticilerimizi hüsrana uğratmıştır.Bu nedenle süt üreticilerimiz zor durumda kalmışlardır.Süt işleyen firmaların kış döneminde süt fiyatlarını düşürerek süt üreticilerini büyük sıkıntıya sokmuşlardır.Bu durumda kendileri de sıkıntıya gireceklerdir” diye konuştu.


Süt fiyatının yükseltilmemesi durumunda gereken cevabı üretici birlikleri olarak vereceklerini yineleyen Başkan Yusuf Çalışkan, ”Buna en güzel cevabı çiftçilerimiz verecektir. Ülke genelinde sütün fiyatı yükseltilmez ise sütlerimizi döküp, aylarca süt firmalarına süt vermeyeceğiz ve bu işin peşini bırakmayacağız.Türkiye’de eline fırsat geçen değerlendiriyor.Bu ülkenin hayvancılığını yok etmeye çalışanlar kendileri de yok olacaklardır” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 12:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?