29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Tarih gün yüzüne çıkıyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Nejat Bilgen, Kütahya ve çevresinde M.Ö. 2 binli yıllarda 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunu söyledi. 

Kazılarda büyük bir depremin çıktığını belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Bilgen, "5 yıldır devam eden kazı döneminde ciddi bir bulguya rastladık. Arkeolojik bulguların yanı sıra tarihi kalıntı sayımız da artmaya başladı. Üst katmandaki M.Ö. 1'inci bin yıla ait yapı duvarlarını kaldırdığımızda 2'nci bine ulaştık. Bulduğumuz yapılar üzerindeki yaptığımız çalışmalarımızda, Tunç döneminde ait bulgulara rastladık. Bu dönemde tüm yapıların yandığını belirledik. Mimari yapı olarak taş temel üzerine
kerpiçler kullanılan, kalın duvarları ve ahşap çatıları olan bir katmana rastladık. Bu yangın yüzünden bütün duvarlar kısmen yamulmuş, çatılar ve çalışma alanları olan atölyeler yanarak yıkılmış. İlk önce bir savaş veya saldırı mı oldu diye düşündük, ama bulgulara baktığımızda, ne insan iskeletlerine ne de silah veya buna benzer savaşa ait silahlara rastlayabildik. Sebepleri üzerinde düşünürken, alanın üst katındaki dolguda hiçbir çatlak bulunmadı, ancak yangının olduğu 1'inci bine ait dönemdeki kademede bir anda müthiş bir çatlağa rastladık. Bu çatlağı takip edip kazılarımızı devam ettirdiğimizde bu dönemde çok büyük bir deprem olduğunu anladık. Depremde yıkılan evlerin, atölyelerin ve o dönemdeki toprak fırınlarından kaynaklanan bir yangın olduğu ortaya çıktı" dedi. 

Kazıların bölgede 5 yıldır devam ettiğini anlatan Bilgen, ''Kazılarda, Kütahya ve çevresinde M.Ö. 3000'li yıllarda kalıpla seramik üretiminin yapıldığını belirledik. Kütahya'da çini ve seramik üretiminin günümüzde yaygın olarak yapılmasının tesadüf olmadığını gösteriyor. 2006'da kazılara başladığımızda daha önceki çalışmalarda açılan höyüğün tepesinin dolduğunu gördük. Bütün katmanları irdelemeye ve anlamaya çalıştık. Elde ettiğimiz taşları tek tek fotoğraflayıp bilgisayar ortamında çizimlerini yapıyoruz'' diye konuştu. 

Bilgen, kazı ekibinin yaklaşık 100 kişiden oluştuğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 18:10:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halit IP: 85.105.176.xxx Tarih : 28.08.2008 10:39:27

Kütahya-Çavdarhisar ve Gediz çevrelerinde depremler olagelmektedir.DPU nun araştırmasında söz edilen M.Ö 2000 li yılarda 7 büyüklüğündeki deprem yöre halkı tarafından bilinmekte ve şu şkilde ifade edilmektedir:Ço büyük bir deprem olmuş kavak ağaçları boyunda yarıklar oluşmuş İnsanlar,hayvanlar ve evler yerin altında kalmış.Dağlar Tepeler Va kayalar Yarılmış sular çekilmiş... Kütahya- Gediz Arasında Çavdarhisar K.Doğusunda Kısıkboğaz Gölü ile Bedir deresi G.batısında Efendiköprüsü bögesideki göller bir deprem sonucu yarılan kaya tepeleri arasından akıp gitmiş.Meydana gelen Dev kaya hendek dere incelendiginde bir bütünün parçaları olduğu apaçık ortada.Bu çivarda bulunan ve MS 50-300Yıllarında inşa edilen Aizanoi Antik kenti yapımında kullanılan yapı malzemesinin gene buradaki MÖ 3000 li yıllarda var olduğu ifade edilen kente ait olduğu bilinmektedir.Tüm bulgular MÖ 2000 lerdeki deprem sonucu iki adet Gölün acılan yarıklardan çelip gittiği G.batıdadi gölün akıp gitmesi sırasında çamur ve mil tabakasının Tüm Çavdarhisar ovasına yayıldığı Bu sırada zaten yıkılmış olan MÖ 3000 yıları eseri antik kent tamamen yok olmuş.Bu olaydan 2050 yıl sonraları MS 50-300 yıllarında Aizanoi İnşa edilmiştir.... Bu bölge gözden ırak olduğu için pek ilgilenen olmamış( Aizanoi Antik kenti çok farklı bir kent Hiçbir antik yerleşim alanı burası kadar mükmmel değil. Yapı çeşitliliği Siyaset,spor sanat egitim eğlence üretim Ekonomi , felsefe Sanayii herşey var) ve birçok ipucu vardır araştırılması gerekmektedir.