29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Tarihi taş mevziler ilgi bekliyor

Kütahya'nın Çavuşçiftliği köyünde, Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk'ün silah arkadaşı Nazım Albay'ın şehit düştüğü Yumruçal Tepesi'ndeki tarihi mevziler, 2006 yılında koruma altına alınmasına rağmen kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


2 ayrı sıra halindeki mevzilerin uzunluğunun yaklaşık 4 kilometreyi bulduğunu belirten Çavuşçiftliği Köyü Muhtarı Mustafa Ergun Özuğur, "Çavuşçiftliği köyü, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yere sahipti. Savaşın en şiddetli geçtiği bölgeler bizim köyün sınırları içinde. 1921 yılındaki Kurtuluş Savaşı'nda, Çavuşçiftliği'nin Yumruçal Tepesi'nde bin 522 şehit verilmiştir. Şehitlerimizin sadece 66'sının isimleri bellidir. Atatürk'ün yakın silah arkadaşı Nazım Albay da Yumruçal Tepesi'nde şehit olmuştur. Bu bölgede düşman da çok büyük kayıplar vermiştir. Burada taş mevziler ve sıçrama alanları bulunmaktadır. Yaptığım girişimler sonucu, mevziler 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Ancak, bu tarihten itibaren herhangi bir olumlu gelişme olmadı. Bizim isteğimiz, her yıl temmuz ayında burada anma programının düzenlenmesinin yanı sıra, tarihi mevzilerin bulunduğu tepeye kitabe ve bayrak dikilmesidir. Bir de mevzilerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Yumruçal Tepesi bin 400 metre yüksekliğinde olduğu için yaya ve araç yolu bulunmamaktadır. Ziyaret için gelenler Yumruçal'a yaya olarak çıkmak zorunda kalıyor" dedi. Özuğur, Nazım Albay'ın kabrinin Ankara Devlet Mezarlığı'nda olduğunu sözlerine ekledi.


Nazım Albay'ın aslen Kayserili olduğunu hatırlatan Özuğur, "Muhtar olduktan sonra buradaki tarihin tanıtılması için yoğun bir çaba içine girdim. İlk olarak tarihi mevzilerin koruma altına alınmasını sağladım. Daha sonra da Nazım Albay'ın Kayserili olması sebebiyle Kayseri Valiliği ile Belediye Başkanlığı'na bilgilendirme yazısı gönderdim. Geçen yıl da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e aynı yazıyı gönderdim. Her iki kurum ile Cumhurbaşkanı Gül'den destek mektupları aldım ancak somut bir gelişme olmadı. Eğer Yumruçal'a sahip çıkılmazsa yok alma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Yaptığım araştırmada, tarihi taş mevzilerin bina ve bahçe duvarı yapımda kullanıldığını belirledim" diye konuştu.


Özuğur, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe'nin de Yumruçal Tepesi'ne gelerek incelemelerde bulunmasını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 15:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet özirkin IP: 81.215.230.xxx Tarih : 20.11.2008 18:47:05

ben kızılcaörenliyim yumruçal tepesindeki mevziler bozulmak üzere yolu daa yok oraya bir yol ve mevzilerinin tamir edilmesi gerekiyor tarihimiz açısından önemli çocuklarımız oralara gezdirilebiliri tarih şuuru kazanmaları için