29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Tekstildeki su israfına borlu çözüm

TÜBİTAK tarafından organize edilen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi öğrencileri Alper Olgun ve Furkan Girgin ilginç bir projeye imza attı. 

Kimya Öğretmeni Ali Eldiven'in rehberliğinde hazırlanan projede, tekstil boyama işinde çok su kullanılması ve yeterli arıtmaya tabi tutulmadan çevreye bırakılmasına çözüm arandı. "Endüstriyel atıkların sulu çözeltilerden boyar maddelerin adsorpsiyonunda kullanılabilirliğinin araştırılması" başlıklı projeyle ilgili bilgi veren proje öğrencileri Alper Olgun ve Furkan Girgin, "Tekstil boyama işlemlerinde büyük miktarlarda su kullanılmaktadır. Her bin kilo kumaş boyama prosesinde yaklaşık olarak bin litre su harcanmaktadır ve bu da oldukça büyük bir miktar su demektir. 

Daha sonra bu atık sular yeterli arıtma işlemine tabi tutulmadan çevreye bırakılmakta ve dolayısıyla çevreye zarar vermektedir. Biz bu projede bir bor minerali olan kolemanit konsantratör atığının boyar maddelerin tutulmasında bir adsorbent olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırdık ve başarılı sonuçlar da aldık. Ancak Ankara'ya gidecek projeler arasında Kimya branşı yer almadı." dediler. 

15-17 tarihleri arasında Bursa'da projeler görücüye çıktı. Toplam 39 projenin yer aldığı sergide bu yıl ilk defa Sosyoloji gibi alanlar da yer aldı. Sosyoloji, Matematik, Fizik, Biyoloji ve Bilgisayar branşlarından 5 proje Ankara'daki finallere katılmaya hak kazandı.

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 11:28:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?