3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

TEMA'dan Simav'a ardıç ormanı

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA ) Simav Temsilcisi Ömer Önder, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Teknik Eğitim Fakültesi (STEF) ve Simav Meslek Yüksek Okulu (SMYO) nun bahçesinin 10 dekarlık bölümüne Genç Tema ekibiyle birlikte önümüzdeki Sonbaharda Ardıç Ormanı oluşturmayı planladıklarını söyledi.

Bir zamanlar Simav’ın dört bir yanını saran ormanlık alanlarda bolca bulunan Ardıç ağacının bilinçsiz kesim ve tüketim yüzünden hızla azaldığına dikkat çeken Simav’ın TEMA Dedesi Ömer Önder, Ardıç ormanlarının faydalarını anlattı. Ardıç ağacının yetiştiği bölgeye sayısız faydalar sağladığını vurgulayan Önder, en büyük özelliğinin ise yetiştiği yöreye büyük miktarda karbon depoladığını ve iklim üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu kaydetti. Ardıç ağacının diğer orman ağaçlarına nazaran aşırı sıcakları düzenlediğini ve bir ısı tamponu görevi yaptığını söyledi.

Ardıç ağacının yaz sıcaklarını azaltırken, kış sıcaklığını artırdığına değinen Önder, Ardıç’ın ayrıca radyasyonu da önleme özelliği bulunduğunu kaydetti. Sayısız faydaları bulunan Ardıç ağacının Simav’da neslinin tükenmek üzere olduğunu hatırlatan Simav’ın TEMA Dedesi Ömer Önder, gelecek nesillere Ardıç ağacını aktarabilmek için Genç tema ekibiyle birlikte hareket ederek önümüzdeki Sonbahar döneminde okulun bahçesinin 10 dekarlık bir bölümüne Ardıç Ormanı oluşturmayı planladıklarını kaydetti.

Önder, Simav Teknik Eğitim Fakültesi ve Simav Meslek Yüksek Okulu’nda bir araya geldiği genç Tema ekibinden ardıç ormanı oluşturulması çalışmalarında destek sözü alınca çok sevindi. Simav Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Güntürkün ile Simav Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Korkmaz’da TEMA Dede Ömer Önder’e her türlü katkıyı sağlayacaklarını bildirdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:20:24
Güncelleme :14 Mayıs 2009 Perşembe 17:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?