27
Nisan
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Toprak kayması paniği!

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Yumrutaş köyü yakınındaki Kapalı Bağ Bölgesi'nde bugün meydana gelen toprak kayması vatandaşlar arasında paniğe neden oldu.

İlçeye 6 kilometre mesafede bulunan köyde, saat 09.00 civarında meydana gelen toprak kayması maddi zarara yol açtı. Yumrutaş Köyü Muhtarı Halil Durmuş, köye çok yakın olan ekili tarım arazileri ile sebze ve meyve bahçelerinin bir anda kayarak yok olduğunu söyledi.

Durmuş, 99 kişinin yaşadığı 30 haneli köyde toprak kayması sebebiyle 15 ailenin tüm arazilerinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini, evlerin de kaymasından korkan vatandaşların evinde uyuyamaz hale geldiklerini ifade etti. Köy Muhtarı Halil Durmuş, "Akşam hiç bir göçük yoktu. Sabah kalktığımızda baktık her yer göçmüş. Kaymakama, valiye haber verdik. Allah razı olsun onlar çok yardımcı oldular. Hemen geldiler, baktılar. Kaymadan dolayı kesilen içme suyumuz için 300 metre yeni boru döşendi ama, gündüz akıyor, gece diniyor. Köyün kaymasından korkuyoruz, millet hiç yatmıyor ki. Toprak aniden gidiyor. Biz yukarı çıkıyoruz bir gürültü kopuyor, gelip baktığımızda yıllarca üzerinde ekmeğimizi çıkardığımız bahçeler ve tarlalar yok olmuş. Buralarda kiraz, vişne, ceviz, sebze, fasulye yetiştirip geçiniyorduk. Şimdi arazilerimiz kayınca her şey bitti. Hepsinden mahrum kaldık. Köyde artık oturmaktan korkuyoruz ve burada oturmak istemiyoruz. Devletimizin yetkilileri bizi buradan daha emin ve güvenli bir yere taşısın" dedi.

Köyün oturduğu alanda da kaymalar görüldüğünü belirten Muhtar Durmuş, bir evin duvarları ile samanlığın zemininde kaymadan meydana gelen derin çatlakları göstererek, "Gelen burayı sağlam diyor, neresi sağlam. Binanın tabanında bir karıştan fazla yarılma meydana gelmiş. Buradaki yarık diğer binanın altına doğru ilerliyor. Umarım yetkililer bunu da görerek ona göre tedbir alırlar" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ali Özkaya, yaklaşık 200 dönüm araziyle birlikte gelir kaynaklarının yok olduğunu söyleyerek, yetkililerin en kısa zamanda dertlerine çare bulmalarını istedi.

Kader Durmuş da, "Biz baştaki büyüklerimize sesleniyoruz. Köyümüzün her iki tarafında göçükler meydana geldiği için korkuyoruz. Yattığımızda korkudan uyuyamıyoruz. Ne olacak bunun sonucu onu öğrenmek istiyoruz" dedi. Sabriye Özdemir, "Her şeyimiz gitti bizim. Kirazlarımız, vişnelerimiz, cevizlerimiz, kavaklarımız, tarlalarımız, buğdaylarımız hepsi gitti" derken, Hamide Kaçar ise, tarlaların elden gittiğini, gün gelip evlerin de kaybolup gitmesinden korktuğunu dile getirerek, burada oturmaya çalışmanın bir anlamı olmadığını ifade etti.

Yumrutaş köyünde meydana gelen toprak kaymasında herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmazken, köy sakinleri arasında yaşanan panik ve tedirginlik hala devam ediyor.

Köyde inceleme yapan Gediz Kaymakamlığı ile Kütahya İl Afet Müdürlüğü ekipleri tarafından toprak kaymasıyla ilgili gerekli çalışmalara başlandığı bildirildi.

...
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2013 Cumartesi 16:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?