30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Tüketicilere 'kurşun-kadmiyum' uyarısı

Kütahya Porselen A.Ş. Genel Müdürü Rüştü Düver, tüketicilerin kurşun-kadmiyum içeren ürünleri kesinlikle almamalarını istedi. 

İHA'ya konuşan Rüştü Düver, bazı üreticilerin daha ucuza imalat yapabilmek için, düşük sıcaklıkta pişirimleri yapabilen porselen görünümlü seramik sofra eşyası ürünlerin sırlarında ergetici olarak kurşun kullanıldığını belirtti. Düver, "Tüketiciler, kurşun-kadmiyum içeren sofra eşyalarının insan sağlığına verdiği zararı bilmiyebilir. Ancak, sektörün dünyadaki liderlerinden birisi olan Kütahya Porselen olarak tüketicileri bilgilendirmek görevimizdir. Aynı zamanda devletimizin kuruluşumuza 2005 ve 2007 yıllarında vertiği 'Tüketici memnuniyetini ilke edinen firma' ödülü bize ayrı bir sorumluluk yüklemektedir. Peki nedir kurşunkadmiyum?. Üretimi ucuza getirmek içi kullanılan zehirli ağır metallerdir. Bazı üreticiler daha ucuza üretim yapabilmek adına, düşük sıcaklıklarda pişirimleri yapılan porselen görünümlü seramik sofra eşyası ürünlerinin sırlarında ergitici olarak kurşun kullanılmaktadır. Ürünler pişirilerek nihai ürün şekline dönüştükten son bu ürünler kabül edilebilir limitlerin üstünde kurşun ve kadmiyum içermektedir" dedi. 

Çin'den ithal edilen porselenlerde yüksek miktarda kurşun-kadmiyum içerdiğini ifade eden Düver, "Porselen ürünler üzerinde dekorasyon işlemi yapılırken kullanılan düşük kaliteli boyalarda yüksek miktarda kurşunkadmiyum içermektedir. Asitli yiyeceklerin bu tip porselen dekorlarının bünyesinde bulunan kurşun-kadmiyumu çözmesi sonucu yemeklerle birlikte insan vücuduna taşınmakta ve insan sağlığı risk alkına girmektedir. Özellikle Çin'den ithal edilen porselenler yüksek oranda kurşun-kadmiyum içermektedir. İthalat yasalarına göre ihhalatçıların ürünlerini test yaptırmaları ve 'sağlık sertifikası' almaları gerekmektedir. Ancak bu ürünler kağıt üzerinde teste tabi tutulmakta, gerçek anlamda testleri yapılmadan ülkeye girmekte ve piyasada satışa sunulmaktadır. Porselen ve seramik sofra eşyası alırken kalitesine güvenmediğiniz markaları tercih etmeye özen gösterin" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 11:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?