30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Türk-Macar İş Konseyi Başkanı Güral

Güral Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral'ın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Macar İş Konseyi Başkanlığı görevine seçildiği bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsmet Güral, 10 milyon nüfuslu Macaristan'ın Avrupa'daki stratejik konumunun Türkiye'nin Avrupa Birliği pazarına açılması noktasında büyük önem taşıdığını belirtti.

Macaristan'ın konumunun liman inşası gibi projelerle gündeme gelen Tuna Nehri gibi taşımacılık alanında çeşitli imkanlar sunan bir mecraya sahip olmasının Türkiye için dikkate değer olduğunu ifade eden Güral, "Ayrıca, Türkiye'nin ülkeyi, Avrupa Birliği pazarına açılan stratejik bir hareket alanı olarak kullanması da mümkün. GSYİH'si ile birlikte dış ticaret rakamları değerlendirildiğinde Macaristan ekonomisi oldukça dışa açık bir yapıya sahip. Türkiye de bu olanaktan faydalanabilir" dedi.

Türk-Macar İş Konseyi yeni Başkanı Güral, Macaristan'ın tüketici profilinin, ülkenin AB'ye girmesiyle birlikte değiştiğine ve tüketim seviyesinin Batı standartları seviyesine yükseldiğine değinerek, önümüzdeki dönemde bu yeni tüketici profiline uygun, özellikle tekstil alanında ihracat beklentisi ile ülkeye yaklaşmanın önemini vurguladı. Güral, bu beklentilerin ve hedeflerin hayata geçirilmesi için İş Konseyi olarak işadamlarını uzun vadeli bir pazar stratejisine yönlendireceklerini ve Konsey
çalışmalarının daha çok karşılıklı yatırım ilişkilerinin desteklenmesine yönelik olacağını ifade etti.

İki ülke arasında özellikle tekstil ve hammaddeleri (kumaş, iplik), mobilya, yaş-kuru meyve sebzeler, oto yan sanayi, turizm, inşaat malzemeleri, inşaat-çevre teknolojileri, lojistik hizmetler alanında mevcut işbirliği imkanlarının tanıtılmasına yönelik Türk-Macar İş Konseyi'nin önümüzdeki dönemde faaliyetlerine yoğunluk kazandıracağını ileten İsmet Güral, "Ayrıca, AB 7. Çerçeve Programı kapsamında teknoloji geliştirme projelerinde Türk ve Macar firmalar işbirliği içinde yer alabilir. İkili ticaret hacmi yıllar itibariyle artış kaydederek 2007 yılında 2,2 milyar dolara ulaşmıştır, ancak söz konusu gelişme karşılıklı yatırım ilişkilerine yansımamıştır. İş Konseyi çalışmaları kapsamında karşılıklı yatırım ilişkilerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 11:43:52
Güncelleme :11 Kasım 2008 Salı 11:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?