2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Türkçe'ye sahip çıkalım

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Topluluğunun organizasyonuyla "Türkçe varken" adını taşıyan Türkçe'nin korunmasına yönelik  bir proje hayata geçti.

Geçtiğimiz yıl Türkçenin kara sevdalıları ile ilk kurultaylarını yapan ve birlik olan Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Topluluğu çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Gerçekleştirdiği etkili proje ve organizasyonlarla yola çıkan Türkçe Topluluğu, Dumlupınar Üniversitesinin de gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurulması aşamasındaki önemiyle dikkat çeken Kütahya, Türkçe Topluluğu ile kültürel alanda yaptığı çalışmalarla da kendinden söz ettirmeye başladı.

Geçen yıl sadece üniversite içerisinde çalışmalar yaparak, kendini tanıtan Türkçe Topluluğu; bir yılın verdiği birikim ile çalışmalarını Kütahya il merkezi ve ilçe merkezlerine kadar götürmeyi hedefliyor. İlk olarak başlatmış olduğu açılım ile günümüzde kullanılan yabancı kelimeler yerine Türkçe karşılıklarını kullandırmayı amaçlıyor.

Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Topluluğu Başkanı ve Türkçe Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Eyüp Şimşek, “Türkçesi varkan” adını taşıyan projeyle ilgili olarak şunları kaydetti “Günümüzde dilimiz dış güçlerin etkisiyle birlikte sürekli yabancı kelimelerin akınına uğruyor. Bu akına basın ve yayın kuruluşları da bilerek ya da bilmeyerek öncülük ediyor. Biz de Atatürk’ün gösterdiği hedeflerde ilerlemeye çalışan Türk gençliği olarak dilimize, tarihimize sahip çıkmak için bu zorlu hedefte kararlılıkla ilerliyoruz.

Bir milleti millet yapan değerlerden taviz vermemek ve bugüne kadar bizleri kendi kültürümüzden uzaklaştırmaya çalışanların emellerini boşa çıkarmak için çalışmalar yapmaktayız. İlk olarak günümüzde kullanılan yabancı kelimeler yerine kullanabileceğimiz Türkçe kelimelerden oluşan Türkçe varken afişleri hazırladık. Bu afişleri hazırlarken günlük dilimizde ısrarla kullandığımız yabancı kelimeleri seçtik. İlk aşamadaki afişler il merkezi ve üniversitenin bütün birimlerinde asılacaktır. İkinci aşamada ise; Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bünyesindeki okul ve dershanelerde asılacaktır.

Bu afişler, il merkezi, ilçeler ve köy okullarına kadar her yere ulaştırılacaktır. Böylece çalışmalarımız sadece Kütahya il merkezi ile değil, bütün Kütahya ilimizi kapsayacaktır. Bu çalışma tamamlandığı zaman, Türkiye’de il genelinde yapılamaz denilen bir çalışmaya imza atacağız. Bütün çalışmalarımız Dumlupınar Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber yapılacaktır. Bu çalışmalarımızda Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, duyarlı halkımız ve esnafımızdan da yardım istiyoruz.

Dilimize tarihimize sahip çıkmak için birlik olalım. Kütahya’da esnaflarımız, anamızın ak sütü kadar temiz olan Türkçemizi bırakarak, yabancı kelimeleri dükkân isimleri yapıyorlar. Örneğin; anatolian, gold… Gelin, eğer gerçekten bağımsız bir devlet olarak kalmak istiyorsak, öncelikle dilimize sahip çıkalım. Bu çalışmaları Kütahya’da yaptıktan sonra ülkemizdeki bütün üniversiteler ve Türk Dil Kurumu ile ortaklaşa olarak yurt genelinde yapacağız” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 13:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilknur ayaz IP: 88.251.214.xxx Tarih : 23.08.2009 10:06:40

Bence çok güzel bir proje. İnşallah herkes yardım eder. Projeyi düşünenlere teşekkür ediyorum.