22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

Usulsüzlük iddiasına çifte soruşturma

KÜTAHYA BELEDİYESİNDE 'USULSÜZLÜK İDDİALARI'

Belediye Meclis üyesinin ihaleye girmesi yasak olmasına rağmen Kütahya Belediyesi'ne ait ihaleye girerek kendisine rant sağladığı, 16 daireyi yıllık bin 503 TL'ye kiraladığı ileri sürüldü. Olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanlığı ve Kütahya Valiliği 2 ayrı soruşturma başlattı.

 

ŞEHİR MERKEZİNDE BİR DAİRE İÇİN 8 TL KİRA BEDELİ

Kütahya Belediyesi'ne ait olan Eski Azot evleri ile ilgili 15 Ocak 2009 tarihinde ihale gerçekleştirilirken, ihaleyi Özel Meliha Girgin Zihinsel Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi Ltd. Şti kazandı.

Çok cüzi bir miktarda kiraya verilen daireler engelli bakım merkezi olarak kullanılmaya başlarken, Özel Meliha Girgin Zihinsel Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi Ltd. Şti firma ortaklarından Aylin Girgin, belediye meclis üyesi seçildi. İlk yıl bin 503 TL katılım payı ödeyen firma 16 daire için ayda 8.54 kuruş ödedi. 2010 yılında ise bu rakam bir daire için aylık 96.80 kuruş olarak belirlendi. Katılım bedelini belirleyenler arasında firma ortaklarından Aylin Girgin'in de encümen üyesi sıfatıyla bulunması yolsuzluk 'iddialarının çıkmasına' neden oldu. Geçtiğimiz aylarda yine belediye meclisi toplanarak 2011 yılının katılım bedelini bin 700 olarak belirledi.

 

KENDİ KİRASINI KENDİ BELİRLEDİ

Eski Azot evleri ile ilgili 15 Ocak 2009 tarihinde yapılan ihelenin ardından aynı yıl belediye meclis üyesi seçilen firma ortaklarından Aylin Girgin, kanunlara aykırı olmasına rağmen (Belediyeler Kanunu olan 5393 sayılı kanunun 35. Maddesinde "Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dâhil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar.) kendi firmasından alınacak katılım bedelinin belirlenmesi için yapılan toplantıda yer aldı. Toplantıda Meliha Girgin Zihinsel Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi Ltd. Şti'den alınacak bedel kararlaştırıldı.

 

ÖZÜRLÜ BAKIM MERKEZİNİN İSKAN RUHSATI YOK

Ortaya çıkan usulsüzlükler ile ilgili iddialardan biri de, 90 pafta 567 ada 1 parsel üzerinde bulunan özürlü bakım merkezinin iskan ruhsatının olmadığı. Buna göre iskan ruhsatı olmayan bir işletmenin ticari faaliyet göstermesi imkansız.

 

DEPREM OLSA SORUMLUSU KİM OLCAK?

Kütahya Belediyesi'ne ait olan Eski Azot evleri ile ilgili çıkan yolsuzluk iddialarının yanı sıra yeni bir iddia daha ortaya atıldı. İddialara göre Zihinsel Engelli ve Rehabilitasyon Merkezi olarak hizmet veren binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı öne sürüldü. Özürlü ve bakıma muhtaç insanların can güvenliğinin olmamasına rağmen bu binalarda kalmaları ve buna göz yumulması büyük tepki çekti.

 

BELEDİYE İDDİALARI YANITLADI

Kütahya Belediye Başkanlığı ise yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak bir açıklama yayınlarken, binaların iskan ruhsatının 1984 yılında TÜGSAŞ A.Ş. tarafından alındığını açıklamasına rağmen belgelerini ortaya çıkaramadı. Deprem yönetmeliğine uygun olup olmaması konusu ile ilgili olarak ise Kütahya belediyesi binaların depreme dayanıklı olup olmadığının fiziksel olarak mümkün olmadığını, binada ve beton laboratuarlarda teknik çalışma yapıldıktan sonra bu sorunun cevaplandırılacağı belirtildi.

 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kütahya Belediyesi'ne ait eski Azot Evleri ile ilgili olarak Vali Kenan Çiftçi'nin talimatıyla iki ayrı soruşturma başlatan Kütahya Valiliği, eski azot evlerinin nasıl ihale edildiğini araştırmaya başladı. Belediye Sosyal Tesislerinde bulunan ve aylık 106 TL karşılığında16 adet 120 metre kare daireler kiralayan Özel Eğitim Merkezinin kapatılması yönünde de bir soruşturma başlatan Kütahya Valiliği dün itibariyle de nihai kararını vererek soruşturma dosyasını ilgili bakanlığa gönderdi.

Bu arada, Aylin Girgin ise gelişmeler karşısında suskunluğunu koruyor.

KÜTAHYA BELEDİYESİNDE 'USULSÜZLÜK İDDİALARI'
KÜTAHYA BELEDİYESİNDE 'USULSÜZLÜK İDDİALARI'
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2011 Cuma 17:38:04
Güncelleme :11 Mart 2011 Cuma 18:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?