3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Validen milli marş fırçası

Kütahya'da Macaristan'ın bağımsızlığına kavuşmasının 161. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende milli marş krizi yaşandı.

Macaristan'ın milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yılında sürgün olarak geldiği Kütahya'da ikamet ettiği evde anma töreni düzenlendi. Macaristan'ın bağımsızlığına kavuşmasının 161. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlanması planlandı ancak Macaristan'ın milli marşının ses kaydı olmadığı anlaşılınca kriz yaşandı.

Vali Şükrü Kocatepe; İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Nihat Değirmenci ve Müze Müdürü Metin Türktüzün'ü yanına çağırarak yaşanan aksaklığın nedenini sordu. Vali Kopacete, her iki müdüre de, "Neden tedbir almadınız? Anma törenini geçen yıl yapmadık mı?" dedi.

Macaristan'ın milli marşının ses kaydı olmayınca marşların okunması programdan çıkarıldı. Program saygı duruşu ve çelenklerin Lajos Kossuth'un anıtına sunulmasıyla başladı.

Daha sonra Belediye Başkanı Mustafa İça, Macaristan'ın Türkiye Fahri Konsolosu İsmet Güral ve Macaristan Cumhuriyeti'nin İstanbul Konsolosu Maria Szekely ve Vali Şükrü Kocatepe birer konuşma yaptı.

Macaristan'ın İstanbul Konsolosu Maria Szekely, Türk-Macar dostluğunun çok eskilere dayandığını belirterek, "Macaristan'ın milli kahramanı Kossuth'un yaklaşık 159 yıl önce Kütahya'da büyük bir misafirperverlikle ağırlanmış olması, dostluğumuzun ne kadar derinlere dayandığını gösteriyor. Bu dostluğun ilelebet süreceğine inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 18:12:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?