30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Vatandaşa yangın uyarısı

Kütahya İl Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlara yangından korunma ve yangın söndürme konularında uyarılarda bulundu.

Yetkililer, yangın söndürme esasları hakkında şu bilgileri verdi:

"Yangın söndürme tekniklerini şu başlıklar altında inceleyebiliriz. Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fiziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma (yanan cismin su içine atılması sonucu oksijeni azaltma) ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Su yangın yerine kütlesel olarak gönderileceği gibi püskürtme lansları ile de gönderilebilir. Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz. Kuvvetli üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır. Bu tip (soğutarak) söndürme ilkesi ile başlangıç yangınlarında başarıya ulaşılabilir. Büyümüş veya belirli boyutlara gelmiş yangınlarda kuvvetli üfleme yangına daha fazla oksijen sağlayacağından yangının büyümesine neden olur. Bu nedenle bu tür söndürmeler büyümüş yangınlarda kullanılmaz. Havayı kesme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan kimyasal kullanılmaktadır. Boğma: Yangının oksijenle temasın kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır. Yanıcı maddenin ortadan kalkması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kalkması sonucu yangının söndürülmesidir. Söndürücü maddeler: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır. Karbondioksit gazı: Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır. Genellikle çelik tüplerde basınç altında sıvı halde tutulur. Bu gazla açık alanlarda ve hava akımının olduğu yerlerde yangının söndürülmesi oldukça zordur. Kuru kimyevi toz: Yangın söndürmede kullanılan etkin maddelerden birisi de kuru kimyasal tozdur. Kimyasal tozların, cinslerine göre A, B, C sınıfı yangınlar etkin bir şekilde söndürülebilmektedir. Aşırı sıcaklıktan (tahta, kumaş, araba lastiği gibi maddelerde) oluşan yangınlar, sıvıların (benzin ve türevleri) tutuşmasından çıkan yangınları ve yanıcı gazların (havagazı-doğalgaz vb.) basınç altında çıkmasından oluşan yangınların söndürülmesinde kullanılmaktadır. Köpük: Köpük yanan yüzeyi tamamen kaplar. Bunun sonucu olarak da hava ile teması keser ve ayrıca soğutma özelliğinin bulunması nedeniyle de yangın söndürücü olarak kullanılır."

Yangına karşı alınacak tedbirleri de anlatan yetkililer, "Küçük bir yangın başlangıcının, büyük alevlere dönüşmesini önlemek amacıyla yapıların projelendirme aşamasından itibaren yangından korunma şartname ve yönetmeliklerine bağlı kalınması gerekir. Çatlak, hatalı inşa edilmiş veya dolmuş bacalar yangın nedeni olabilir. Bacalar devamlı temizlenmelidir. Tavan arası ve bodrumlar temiz tutulmalıdır. Yanıcı maddeler evinizin veya işyerinizin uygun bir yerinde saklanmalıdır. Soba, kalorifer ve mutfak ocaklarından çıkabilecek yangınlara dikkat edilmelidir. Çocukların ateşle oynamalarına engel olunmalıdır. Sigara içilmemesi gereken yerlerde bu kurala uyulmalıdır. Kaynak ve kesme işlemlerinde çok dikkatli olunmalıdır. Elektrik donanımına ehliyetsiz kişiler el sürmemelidir. LPG tüplerinin bulunduğu mutfak ve banyolar sürekli havalandırılmalıdır. Yangına karşı korunmak ucuzdur. Evinizde ve iş yerinizde yangına karşı önlemler almak sanıldığı kadar pahalı değil, tam tersine ucuzdur. Üstelik yangına karşı korunma cihaz ve donanımları yüksek nitelikte ve sağlam olarak üretildikleri için uzun ömürlüdür ve yıllarca hizmet verebilirler" ifadesini kullandı.

Yangın anında yapılması gerekenleri anlatan yetkililer, şu uyarılarda bulundu: "Telaşlanmayınız, bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi varsa ona basınız. İtfaiyeye telefon ediniz. Yangın adresini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz. Mümkünse yangının cinsini (bina, benzin, araç, vb.) bildiriniz. Yangını çevrenizdekilere duyurunuz. İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için elde mevcut imkanlardan yararlanınız. Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız. Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmayınız. Görevlilerden başkasının yangın sahasına girmesine mani olunuz" diye tavsiyelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 13:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?