2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Veliler sınav dönemlerine dikkat

PSİKOLOJİK DANIŞMAN ŞABAN ALİ ACAR VELİLERİ UYARDI:

Psikolojik Danışman Şaban Ali Acar, öğrenciler üzerinde bulunan aile baskısına dikkati çekerek, ebeveynlerden çocuklarına özellikle sınav dönemlerinde nasıl davranması gerektiğini anlattı.

Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin sınava girdiğini ve bu sınavlara çok önem verildiğini söyleyen Acar, sınavların sadece bilgiyi ölçtüğünü ve öğrenilen bilgilerin geri dönüşümü olduğunu kaydetti.

Ancak günümüzde sınavın bir kişilikmiş gibi algılandığını ifade eden Acar, "Anne-baba çocuklar çalışmadığı zaman farklı yöntemler geliştiriyor. Bunlar bazen yanlış olabiliyor. Bu yanlış yöntemler onlara bağırma-çağırma ve onları cezalandırma gibi. Bu tutumlardan uzak durmalıyız" dedi.

Sınav dönemlerinde öğrencilerde bazı fizyolojik rahatsızlıkların da ortaya çıkmaya başladığına işaret eden Acar, bunların başında da depresyonun geldiğini anlattı. Bu gibi olumsuzluklara karşı sınav kaygısının aşırı olmaması gerektiğine vurgu yapan Acar, "Sınav her şey değildir. Onun için anne ve babalar ona dikkat etmeli. Çocukları çok fazla kaygılandırmamalı. Çocuğumuz aşırı kaygı taşıyorsa onun için uzmanlardan yardım almak lazım. Ama hiç kaygı yoksa da okulla irtibata geçilebilir" diye konuştu.

Anne ve babaların çocuklarından bazen çok fazla beklentiler içine girdiğini söyleyen Şaban Ali Acar, "Burada kapasite öne çıkıyor. Çocuğumuza çok fazla yüklenirsek ve çok fazla beklenti içine girersek o çocuk beklentiyi karşılayamayacağını düşünürse bu sefer dersleri komple bırakır. O zaman kendini televizyon ve internete verir. Bu da tehlikelidir" dedi.

Öte yandan ailelerin çocuklarını diğer çocuklarla asla kıyaslamamalarını isteyen Şaban Ali Acar, "Her çocuk birbirinden farklıdır. Anne ve babalar sınavların sonucuna değil de sürece odaklanmalıdır. Sonuç bir anlık olaydır. Sınav kötü geçebilir. Ama çocuğumuz süreçte dersi-ne çalışıyorsa o süreci ödüllendirmemiz lazım. Yapılan emeği ve gayreti takdir etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 13:07:01
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 18:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?