2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Vişne dalında çürümeye bırakıldı

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, tüccarlar alım yapmayınca ürününü satamayan vişne üreticilerinin vişneleri dalında çürümeye terk ettiği bildirildi.

Her yıl 3 tona yakın vişne sattığını söyleyen vişne üreticilerinden Mustafa Gök, “Bu yıl ise ancak 20 kilo kendi ihtiyacım kadar vişne topladım. Çünkü bu yıl tüccar tarafından vişne alımları 40 kuruş gibi düşük bir fiyatla başladı ve ancak 5 gün sürdü. Tüccar 10 ton kadar alım yaptıktan sonra alımları bitirdi. Daha sonra vişne alımı için ilçemize gelen giden olmadı. 9 dönüm arazimde yaklaşık 500 kök vişnem var. Önceki yıllarda vişneden yılda yaklaşık 2 bin lira gelir elde ediyordum. Bu yıl ise 1 kuruşluk vişne satamadım. Mecburen vişneleri dalında çürümeye bıraktım. İşçi tutup toplatsaydım yevmiyesini çıkartmayacaktı. Alımlar çok kısa sürdüğü için zaten toplamaya da fırsat olmadı.

Başka ilçelerde tarım Kredi kooperatifleri vişne alımı yaparken, vişnelerin sapı dahi değerlendirilirken ilçemizde üreticilerin onlarca ton vişne dalında çürümeye bırakıldı. Binlerce lira çöpe atıldı. Yazık günah değil mi? Milli servet heba olup gitti. Piyasa da ise meyve suyunun litresini 2 liradan satılıyor. Bu ne çelişkidir? Peki, bunda bizlerin kabahati ne? Vişne yetiştirmek mi?. 10 yıl öncesinde Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü vişne bahçesi kuracak çiftçilere her türlü kolaylığı sağlıyordu. Bugün ise bizlerin derdiyle ilgilenen hiçbir kuruluş yok. Bu yıl vişne için yapılacak bir şey kalmadı. Bundan sonra vişne üreticileri olarak bir araya gelip kooperatif kurmaktan başka çaremiz yok. Yoksa mecburen vişne ağaçlarını kesip odun yapacağım ve yerine başka meyve ağaçları dikeceğim“ diye konuştu
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 13:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?