3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Vişnenin rantını aracılar yiyor!

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde, vişne alımları başladı. Vişnenin kilo fiyatının geçen yıla göre çok düşük olması üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Vişne alan firmalar küresel ekonomik krizi bahane edip vişne üreticilerinin ürünlerini ucuza aldıkları bildirildi.

İç Egenin Meyve ambarı olan Kütahya’nın Pazarlar İlçesinde vişne alımları sancılı başladı. Şokluk vişnenin fiyatı 60 kuruş suluk vişnenin kilosu 50 kuruş tan alınıyor. Bunun yanında iç piyasaya ise 70 kuruştan alıcı buluyor.

Yurt genelinde vişne rekoltesinin çok düşük olması üreticilerin fiyatların yüksek olması beklentilerinin boşa çıktı.

Geçen yıl kilosunu 70 kuruş ile 80 kuruş’a sattıkları Vişnenin kilosunu bu yıl 50 ile 60 kuruş arasında satıcı bulmaları Pazarlar ve bölge üreticilerini şoke etti. Vişne üreticileri, “Vişneye verilen ücret vişne toplayan işçilerin yevmiyesini karşılamıyor. Vişnenin rantını aracılar yiyor. Üretici ise ettiği masrafla kalıyor. Asıl emek verip üreten alın terinin karşılığını alamıyor. Ayrıca tüccarlar her yıl olduğu gibi ürünün fiyatını düşürmek için bin türlü bahane buluyor ve bizlerden çok ucuza ürünlerimizi alıp kendilerine daha fazla kar sağlıyorlar. Ayrıca üreticiye “bizler alımı durdurursak ürününüz elinizde kalır” diye tehdit ediyorlar. Ayrıca firmalar küresel ekonomik kiriz bahane edip ürünlerimizi ucuza alıyorlar. Kriz sadece onları vurmadı. Kriz en çok çiftçiyi vurdu. Biz torbasını 100 TL’den gübre alarak meyve bahçemize kullandık. Mazot ve ilaç ücretleri işin cabası. Vişne toplayan işçiler ortalama 50 kilogram vişne toplar. Oda 25 TL eder. İşçi ücreti ise 20 TL olduğuna göre hiç toplamamak daha karlı olacak gibi görünüyor ” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 14:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?