29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Yağışlar, arıcıları umutlandırdı

2007'de yaşanan kuraklık sebebiyle istedikleri verimi alamayan Simavlı arıcıların, mart, nisan ve mayıs aylarında yağan yağışlarla yüzü güldü.

Simavlı arıcı Metin Telli, "Hem bahar mevsimi uzadı hem de arı kolonileri çoğalınca bal verimi arttı. Simavlı arıcılar için 2008 yılı son yıllarda balı unutan arıcılar için yeniden umut yılı oldu" dedi.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan büyük ölçüde zarar gören Simavlı arıcıların yüzü mart, nisan ve mayıs aylarında etkili olan yağışlarla yeniden güldü. Yağışlarla birlikte bahar mevsiminin uzaması hem arı kolonilerinin çoğalmasına hem de bal veriminin artmasına neden olunca, son yıllarda bala hasret kalan Kütahya'nın Simav ilçesi için 2008 yılında yeniden umut doğdu. Zengin florası yönüyle Simav'ın İç Ege'nin başlıca arıcılık merkezlerinden olduğunu ifade eden Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, kuraklığın bölgede ilk kez 2006 yılında kendisini gösterdiğini söyledi. 2007 yılında daha çok etkili olan kuraklıktan dolayı neredeyse arıcıların yüzde 50'sinin mesleği bıraktığını hatırlatan Bütüner, "Son 2 aydır yağışlarla birlikte koloniler hızlı bir şekilde güçlenmeye başladı. Şuanda arıcının yüzü yağışlarla birlikte yeniden gülmeye başladı. Çok nektarlı bitkiler açtı. Flora çok zenginleşti. İklimin de çok yumuşak ve yağışlı geçmesinden dolayı tüm koloniler aşağı yukarı 2 kat büyüdü. Her bir koloni yaklaşık 80 bin işçi arıyla çalıştığı için üreticiler son yıllarda üretemediği balı bu yıl üretecek" ifadelerine yer verdi.

Sahte balla mücadele edilmesi ve bal ithalatının engellenmesi gerektiğini hatırlatan Bütüner," Bu durum Türk arıcısının emeğinin karşılığını almasına ve arıcılık sektörünün gelişmesine neden olacaktır" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 13:44:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?