3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Yahya Kemal Beyatlı anıldı

Ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı, Kütahya’nın Pazarlar ilçesinde düzenlenen bir törenle anıldı.


İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen programa Konuşmacı olarak yapıcı yönetmen Ramazan Bakkal katıldı.

Programda Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden bestelenen şarkıları TRT Ankara Radyosu sanatçısı Alper Dilber seslendirdi.
1884'de Üsküp'te doğan ve 1958'de İstanbul'da vefat eden Yahya Kemal Beyatlı, ölümünün 50. yılında Pazarlar Çok Programlı konferans salonunda hazırlanan bir programla anıldı. Anma programına İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirikçi, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

74 yıllık hayatında üniversitelerde öğretmenlik, milletvekilliği, büyükelçilik görevlerinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı'nın hayatının anlatıldığı törende Ramazan Bakkal tarafından okunan şiirler ve TRT Ankara Radyosu sanatçısı Alper Dilber’in okuduğu şarkılarla anıldı.


Anma Töreninde konuşan Yapımcı Yönetmen Ramazan Bakkal, “Bizler il, il ve ilçe, ilçe gezerek Yahya Kemal Beyatlı’yı anlatıyoruz. Yahya Kemal, 2 Aralık 1884 tarihinde bugünkü Makedonya'nın başkenti olan Üsküp'te dünyaya gelmiştir. O, her hali ile Türk olan milli şahsiyetlerimizden birisidir. Şiirlerinde zengin bir dünya ortaya koymuştur. Onun en belirgin yolu şiire ve kendi şairliğine duyduğu saygıdır. 'Mısra benim namusumdur' sözünü sık sık yinelemiştir. Saf şiir, öz şiir, mükemmel şiir dediğimiz zaman aklımıza gelen iki şairden biridir. Ona göre şiir, bir musiki cümlesidir.

Şairin kelimeleri seçişi, sıralayışı, istifi bir deruni ahenk halindedir. O en güzel sesli Türkçe mısra söyleyebilmek için yıllarca sabırla bekleyen bir şairdir. Hatta bazı şiirlerine uygun kelimeyi bulabilmek için otuz yıl beklemiştir. Yahya Kemal'in şiirinde aradığı bir diğer duygu da sonsuzluktur. İnsanın hayalleri ve beklentileri sınırsız hayat ise sınırlıdır. Sınırlı hayatın sonunda ise kaçınılmaz son ölüm beklemektedir.

Şair Osmanlı ve İstanbul aşığıdır. Şiirlerinde Osmanlı ve İstanbul’a sevgisini sık sık dile getirmiştir Yahya Kemal Beyatlı, Türk şiiri ve Türk diline büyük hizmetlerde bulunmuştur. Yahya Kemal Beyatlı kendi nesli dışında kendinden sonraki nesiller üzerinde de kuvvetli etkiler sağlamış ve geçmişimizi bugüne yansıtmıştır” dedi.
Program sonunda Yapımcı Yönetmen Ramazan Bakkal okurları ile buluşarak kitaplarını imzaladı.

İha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 19:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?