2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Yaren çalıştayı Simav'da yapıldı

Yaren kültürünün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Koruma (UNESCO) tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınması amacıyla Kütahya’nın Simav ilçesinde 2. Yaren Çalıştayı yapıldı.

Çalıştay öncesi Belediye Meydanı'nda toplanan katılımcılar Simav’ın düşman işgalinden kurtuluşu esnasında gösterdikleri kahramanlıklarla anılan Mor ve Sarı Zeybeklerin eşliğinde kortej halinde Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk Anıtına çelenk koyan katılımcılar daha sonra Simav zeybeklerinin nefes kesen yöresel halk oyunlarını izledi.

Törenin bu bölümüne Simav Kaymakamı Rıza Dalan ile Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan’ın yanı sıra daire müdürleri ve Simavlılar da iştirak etti. Kültür Bakanlığı'ndan gelen heyetin yanı sıra Türkiye’nin değişik Üniversitelerinden gelen çok sayıda akademisyen ve Türkiye’de yaren kültürünü yaşatmaya çalışan il ve ilçelerinden gelen yaren temsilcileri daha sonra yarenciliğin sorunlarını tartışmak üzere Simav Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’na geçti Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneğinin ev sahipliğinde iki bölüm halinde süren 2. Yaren Çalıştayına Kültür ve Turizm Bakanlığı AEGM Şube Müdürü Solmaz Karabaşa ile Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Uğuzman başkanlık etti. Çalıştay toplantısına ayrıca Kütahya İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Zülkarni Yeldemez, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Bilimi Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ramazan Yelken, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü Orta Çağ İslam medeniyeti Tarih Uzmanı Doç. Dr. Mustafa demirci, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Halk Bilim Bölümü Unesco SOKÜM İhtisas Komite üyesi Doç. Dr. Muhtar Kutlu, Karatekin Üniversitesi Kültür Müdürü Ahmet Kocadağ, Çankırı, Afyon’un Sandıklı ile Konya’nın Akşehir ilçeleri Yaren temsilcileri, Dernek üyelerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen, Baş Ağa, Yaren Başı, Yaren Ağası, Sazende, Araştırmacı ve öğretmenler katıldı.

Açılışta konuşan Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, Türk kültürünün unutulmaya yüz tutmuş asırlık geleneklerinden yarenciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Günümüzde yozlaşan kültüre ancak Yaren kültürünün yaygınlaştırılmasıyla çözüm bulunabileceğine dikkat çeken Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, ev sahibi olarak tüm katılımcılara teşriflerinden dolayı teşekkür etti, Yarenleri Simav’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Daha sonra söz alan konuşmacılar, her türlü tartışmanın uzağında bütün kuralların açık açık yazıldığı ve uygulandığı bir anayasa istediklerini ifade etti. Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, yarencilik geleneğinin tüm kurallarına uygun bir şekilde yaşatıldığı Kütahya’nın en büyük ilçesi Simav’da yapılan 2. Yaren Çalıştayı’nın başarılı olmasını diledi.

Açılış konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı AEGM Şube Müdürü Solmaz Karabaşa, Somut Olmayan Kültürel Miras/SOKÜM çalışmaları ve temsili liste için dosya hazırlık süreci hakkında bir sunum yaptı.

UNESCO Türkiye Mili Komisyonu SOKÜM komitesi üyesi Doç. Dr. Muhtar Kutlu, “2003 yılında yapılan sözleşmeye taraf ülkelerden birisiyiz. Bu güne kadar 104 Devlet bu sözleşmeye taraf oldu” dedi, İki bölüm halinde devam eden Çalıştay sonunda ev sahibi Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, yarenleriyle birlikte Simav’daki uygulamalarını gösterir temsili bir yaren oturumunu Simav Eynal Kaplıcaları Gazinosunda misafirlere sundu. 2. Yaren Çalıştayına katılmak üzere Simav’a gelen misafirler ikinci gün hep birlikte Simav’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi, 1450 Rakımlı Gölcük Orman İçi Dinlenme Tesislerinde piknik yaptı, Krater Göl çevresinde yürüyüş yaptıktan sonra Simav’dan ayrıldı

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 13:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?