29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Yatırımlara devam

Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Basri Haser, fabrikada yatırım ve yeniliklerin süratle devam ettiğini söyledi. 

Haser, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en kaliteli pancarının Kütahya'da şetiltirildiğini belirterek, "Fabrikamız 2004 yılında özelleştirildikten sonra sektörde ciddi yatırım ve yeniliklere imza atmıştır. Bu kapsamda, Pancar Analiz Laboratuarı, küp şeker tesisi, elektronik kantar sistemi, fabrika çamur arıtma tesisi, kazan dairesi baca ve filtre sistemi, Silolama ve fabrika saha tanzimi ve fabrika modernizasyonu için toplamda 9 milyon YTL harcama yapılmıştır. Bununla birlikte hammadde alım sistemi tamamen modernize edilerek günümüz son teknolojisinin kullanıldığı yepyeni bir sisteme geçilmiştir. Bu kapsamda tüm üreticilerimize çipli akıllı kart dağıtılmıştır. Kartlarla üreticilerimiz tüm bilgilerine fabrikamızda konuşlandırılan kiosklardan ve internet ortamındaki web sayfamızdan rahatlıkla ulaşabilme imkanına kavuşmuştur. Türkiye'nin en kaliteli pancarı Kütahya'da yetiştirilmektedir. Fabrikamız bunu bilincinde olduğundan yörede pancar ekimini teşvik etmek için her türlü altyapısal ve mekanizasyonu arttırıcı projeleri tek tek hayat geçirmektedir. Sondaj kuyusu açma ve işletmeye hazır hale getirme, pancar hasat makinesi, frezeli çapa makinesi ve pnömatik mibzer temini v.b tarımsal destekler ile Köy sahalarında pancar yükleme rampaları inşaatı muhtelif köylerde TEDAŞ elektrik borçlarının ödenmesi gibi altyapısal destekler sağlanmıştır. Fabrikamız tarafından üreticilerine iş gücünün yoğunlaştığı ve nakit sıkıntınsın arttığı dönemlerde ayni ve nakdi avans yardımı yapılmaktadır. Bu amaçla yapılan yardımların oranı üreticinin teslim edeceği ürün bedelinin yüzde 50 civarında olup bu yardımları toplamı Eylül 2008 ayı itibariyle yaklaşık 11 milyon YTL'ye ulaşmıştır. Fabrikamız teknik elemanları yöre çiftçisine pancar ektirmek için devamlı köylerde toplantılar düzenlemektedir. 2008 yılında 172 köye taahhüt alımına gidilmiş olup 3 bin 600 çiftçiyle sözleşme imzalanmıştır. Beklenen tahmini rekolte 260 bin tondur" dedi. 

2008 yılı pancar alım kampanyasının Eylül ayı sonunda başlanacağını ifade eden Haser, "Fabrikamızın amacı Türkiye'nin en kaliteli pancarının yetiştiği Kütahyamız'da pancar üretimini arttırmayı sağlayacak her türlü uygulamayı ve projeyi hayata geçirerek yöre çiftçisine gerek istihdam gerekse de maddi açıdan destek olmaktır. 2008 yılı pancar alım kampanyasına iklim ve pancarın gelişme durumu göz önünde bulundurularak Eylül sonu gibi başlanılması planlanmaktadır. Her zaman olduğu gibi bu kampanya döneminde de Fabrikamızla sözleşme yapan üreticilerimizin tarlasında bir tek kök pancarının kalmaması için her türlü tedbir şimdiden alınmıştır. Sözleşme kapsamında taahhüt ettiği pancarın tamamı fabrikamız tarafından teslim alınacağı gibi, çiftçilerimizin taahhüdü dışında üretmiş olduğu pancarlar, geçmiş yıllardan farklı olarak bu dönemde C kotası fiyatından değil A kotası fiyatından teslim alınıp ücretlendirilecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 12:35:57
Güncelleme :20 Eylül 2008 Cumartesi 12:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?