2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Yenicehan Mescidi yağmalandı

Kütahya'da, 5 yıl önce Mehmet Dumlu Hoca tarafından tadilat edilen Yenicehan Mescidi ve türbeleri, kimliği belirsiz kişi yada kişilerce yağmalandı.

2004 yılında Türkiye'nin kanaat önderlerinden Araştırmacı-Yazar ve Mutasavvıf Mehmet Dumlu Hoca tarafından tadilatı yaptırılan Yenicehan Mescidi, türbeler ve imam evi kimliği belirsiz kişilerce talan edildi.
Kütahya-Afyonkarahisar yolunun 22. kilometresinde bulunan tarihi Yenicehan Mescidi, 3 ayrı türbe, çeşme, şadırvan ve imam evi tamamen talan edildi. Selçuklular tarafından inşa edilen tarihi mescit Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de hizmet verdi.

Yaklaşık 820 yıllık bir tarihi olduğu bilinen Yenicehan Mescidi, 2004 yılına kadar kendi kaderine terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuştu. Çaldıran Savaşı'ndan dönen Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in, 815 yıllık tarihi handa bir gece mola verdiği,ve yağmalanan bu mescitte sabah namazı kıldığı biliniyor. Aynı mescitte ünlü seyyah ve Kütahyalı Evliya Çelebi'nin de defalarca namaz kıldığı ve konakladığı biliniyor. Kütahya'nın ve Türkiye'nin kanaat önderlerinden Mehmet Dumlu Hoca tarafından 2004 yılında tadilatı yapılan Yenicehan Mescidi, yapılan bir törenle tekrar hizmete açılmıştı.

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'ya mescit ve imam evinin anahtarı teslim edilmişti. Yenice köyü sakinleri ve Kütahyalı vatandaşlar, 820 yıllık bu tarihi yapıya sahip çıkamadı. Mescit yanında bulunan 3 türbe üzerindeki mermerler, şadırvan, çeşme ve mescit duvarları kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sökülerek yıkılmaya terk edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 12:17:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.251.244.xxx Tarih : 4.08.2009 10:25:53

kardeşim burası hep böyle ben bu köylüyüm burda daha neler wardı kimbilir her gitimizde biyerler daha göçüyor yıkılıyor buna bir çözüm gerekiyor bence bu kaçıncı ya ne he rseferinde aynı şey eminim yine ilgilenen çıkmıyacak dumlu hucadan başka