30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Yılda 5 bin ton buğday tasarrufu

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, fırınların son birkaç yıldır köy ekmeği üretimine ağırlık vermesiyle ilçe genelinde 5 bin ton civarında buğdayın tasarruf edildiğini ifade etti ve vatandaşları normal ekmek tüketimi yerine ev ekmeği tüketmeye devam etmelerini istedi.

Simav'da yılda ortalama 100 bin ton civarında buğday üretimi olduğunu anlatan Bütüner, buğdayın yüzde 98'inin kullanıldığı köy ekmeği uygulamasının yaygınlaşmasıyla ilçe genelinde 5 bin ton buğday tasarrufunun sağlandığına dikkat çekti. Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Bütüner, küresel ısınma ve susuzluk nedeniyle, ilçe genelinde buğday üretiminde düşüş olacağını ve bu nedenle buğday tasarrufuna gidilmesi gerektiğini belirtti. Simav'da normal koşullarda her yıl ortalama 100 bin ton civarında buğday üretimi olduğuna işaret eden Bütüner, bu yıl kuraklık nedeni ile buğday üretiminde 2 bin ton civarında bir düşüş beklediklerini dile getirdi.

Normal ekmek üretiminde kullanılan un için buğdayın yüzde 30'unun fire olarak ayrıştığına dikkat çeken Bütüner, köy ekmeği üretiminde kullanılan buğdayın ise yüzde 2'sinin fire olarak ayrıştığına değindi. Ev ekmeği tüketiminin son yıllarda ilçe genelinde yaygınlaşmasıyla Simav genelinde yılda 5 bin ton civarında buğday tasarrufu sağlandığını kaydeden Bütüner, bu uygulamanın yurt genelinde yaygınlaşması halinde buğday tasarrufunun yılda yaklaşık 5 milyon tona yükseleceğine inandığını dile getirdi. Yılda ortalama 20 milyon ton civarında buğday üreten Türkiye için 5 milyon ton buğday tasarrufunun önemine dikkat çeken Bütüner, vatandaşları normal ekmek yerine köy ekmeği tüketmeye davet etti.

Simav'da günde ortalama 15 bin civarında normal ekmek, 10 bin civarında da köy ekmeği üretiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 16:28:19
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 16:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?