29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Zehirlenmenin çaresi Bursa'da

Bursa'da geçen yıl kurulan hiperbarik oksijen tedavi merkezi sayesinde karbonmonoksit gazından zehirlenen 40 kişi sakat kalmaktan kurtuldu.


Güney Marmara'ya hizmet veren Bursa'daki tek Hiperbarik Tedavi Merkezi, kış aylarında birçok hastanın hayatını kurtarmaya devam ediyor. Yüksek basınç altında hastaya verilen yüzde 100 oksijen sayesinde vücuttaki dokulara giden temiz kandaki oksijen miktarı 20 kat daha artıyor. Yapılan tedavi hakkında bilgi veren Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Savaş İlgezdi, "Hiperbarik oksijen tedavisi ilk olarak yüksek basınç altında kalan ve vurgun yiyen dalgıçlarda kullanılmış. 1960'lı yıllarda tam olarak uygulanmaya başlanan tedavi 10 yıldır yaygın olarak kullanılmaya başladı.

Yaşamımız oksijene bağımlı ve biz kanda çözülmüş oksijeni kullanarak hayatımızı sürdürüyoruz. Vücutta oksijensizlikle ilgili bir problem varsa ani olarak işitme ve görme kaybı gibi travmalarla karşılaşılabilir. Travma sonucu oluşan damarlardaki tıkanıklığın bu tedavi şekliyle açılabiliyor. Şeker hastalarının iyileşmeyen problemli yaralarda da basınç odasında hastaları tedavi altına alıyoruz. Vücut ve organının oksijen ihtiyacını yüksek basınç odasında karşılıyoruz. Şofben ve soba zehirlenmesi gibi durumlarda bu tedavi çok önem arz ediyor. Zehirlenmeler sonucu birçok organ zarar görebilir. Kişinin sadece hayata dönmesiyle iş bitmiyor. Uzun süre oksijensiz kalınması halinde bazı organlarda kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Bu sebeple yapılan hiperbarik oksijenli tedavi bu tip olaylarda çok fayda sağlıyor. Bu kış 40 civarında ağır soba ve şofben zehirlenmelerine müdahale ettik. Bu hastalarımız uzun süre oksijensiz kaldığı için sakat kalabilirdi. Bu yöntem sayesinde yüzde 100 oksijen verilerek, vücutlarının belirli organlarında hasar meydana gelmesi ve kalıcı sakatlıklardan kurtarıldı. Ağır yanıklarda da bu tedavi yöntemiyle birçok vakayı iyileştirebiliyoruz" dedi.


Güney Marmara'daki birçok ilden hasta geldiğini ifade eden İlgezdi, "Eskişehir, Yalova, Çanakkale, İzmit, Kütahya gibi illerden çeşitli problemleri olan hastalar merkezimize tedavi için geliyor. 16 kişilik basınç odası içerisinde ortalama 2-2,5 saat süren seanslar yapılıyor. Vakaya göre seans süresi değişiyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerde 5, problemli yaralarda 60, radyasyon sonucu oluşan yaralarda 40, ani görme ve işitme kayıplarında 20 saatlik seanslar uygulanıyor. Kronik kemik enfeksiyonlarında uzun süre seans uygulanabiliyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 19:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?