29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Zehirli mantar uyarısı

Kütahya Tarım İl Müdürlüğü, zehirli mantara karşı halkı uyardı. İl Müdürü Bekir Gencer, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inançlarla mantarları tanımaya çalışmak, telafisi oldukça zor, ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bu mantarların birçoğu ölümlere sebebiyet vermektedir" dedi. 

Özellikle bahar aylarında mantar zehirlenmelerinde artış görüldüğünü ifade eden Gencer, "Vatandaşlarımızın zehirli veya zehirsiz mantarlar konusunda yanlış kanaatleri var. Kırda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmak oldukça zor. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inançlarla, mantarları tanımaya çalışmak, telafisi oldukça zor, ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bu mantarların birçoğu ölümlere yol açmaktadır. Kızılca, espit (merki), höbelen, fos, kayın, pirpirim (tellice) mantarları olarak bilinen bazı mantarlar, halkımız tarafından kırdan toplanarak tüketilmektedir. Zehirli mantarların sporları, rüzgarla birlikte zehirsiz mantarlara taşınarak ürediklerinden ve bunlar gözle ayırt edilemediğinden, halkımız tarafından zehirsiz olarak bilinen mantarlar da insanların zehirlenmesine yol açabilmektedir. Ayrıca mantar zehirlenmelerinde panzehir olmadığından, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir. Zehirli mantarlar pişirilerek yense dahi, 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler" diye konuştu. 

Mantar zehirlenmesinin göz yaşarmasıyla başladığını hatırlatan Müdür Gencer, "Bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme gibi şikayetleri olan hastalar, vakit kaybetmeden kusturulmalı ve hasta en kısa zamanda doktora yetiştirilmelidir. Zehirli mantarların hiç şakası yoktur. Kesinlikle öldürür. Kulaktan dolma bilgilerle mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak, belki de telafi edilemeyecek çok ciddi neticeler doğurur" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 15:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?