30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Zehirli mantara dikkat

Kütahya'da, son yağışlarla birlikte kırlarda ortaya çıkan zehirli mantarlara karşı vatandaşlar uyarıldı.


Zehirli mantarları diğerlerinden ayırmanın zor olduğunu belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların kültür mantarı yemelerinin daha güvenli olduğunu kaydetti.
Sağlık İl Müdür Vekili Kamil Türkmen, "Bu mevsimlerde sadece kırlarda değil şehirlerde de orman, park ve bahçeler gibi çevreden toplanarak yenen mantarlar ölüme varan birçok probleme yol açabilmektedir. Mantarların zehirli olduğunu gösteren herhangi bir koku veya tat yoktur. Genel bazı kurallar mantarların zehirli olup olmadığının anlaşılması için kullanılmaktadır. Doğadan toplanan mantarların zehirli olması halinde çok tehlikeli hatta ölümle sonuçlanan vakaların zuhur etmesi kaçınılmaz olmaktadır. Halk arasında zehirli mantar kaşıkla kaynatılırsa kararır, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehri kaybolur, mantar yoğurtla yenirse zehirlemez, kurutulmuş mantar zehirlemez, çayırda yetişen mantar zehirlemez, koparınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir. İç kısmı mavileşirse zehirsizdir ve ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez gibi inanışlar yanlıştır" dedi.

Türü belli olmayan, hatta bilinse bile kırlardan toplanan mantarların karaciğer veya böbrek yetmezliğinden ölüme kadar birçok ciddi probleme sebebiyet vereceğini hatırlatan Türkmen, özellikle bu mevsimde açıkta satılan, kontrolü yapılmamış, çevreden toplanmış mantarların yenmemesi gerektiğine işaret etti.

..
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 15:50:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?