7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Zehirli mantarlara dikkat!

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, Sağlık Grup Başkanlığı tarafından zehirli mantar uyarısı yapıldı.

Gediz İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Cenk Serin, dağlarda yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesinden meydana gelen zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığının sadece mikroskobik incelemeler sonucu ortaya çıktığını belirten İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Cenk Serin, kültür mantarları dışındaki mantarların vatandaşlar tarafından yenmesinin hayati anlamda çok büyük riskler taşıdığını bildirdi.

Mantarların etle aynı besin değerini taşıdığı yolunda bir düşünce olduğunu, oysa mantarın besin değerinin etle aynı olmadığını ifade eden İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Cenk Serin, "Ülkemizde doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygın. Bilinçsizce doğadan toplanıp yenilen mantarlar halk sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ediyor. Vatandaşların zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmesi mümkün değil. Bu mantarların zehirli olup olmadığını ancak uzmanların mikroskobik incelemeleri sonucu ayırt edebiliyoruz. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve türü bilinmeyen mantarların tüketiminin engellenmesi gerekiyor. Türü bilinmeyen mantarların tüketilmesi durumunda gelişen mantar zehirlenmelerinde kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş ve solunum ve dolaşım yetersizliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kültür mantarı satın alırken de mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakmak gerekir. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada yetişen mantarların tüketiminin artacağı ve zehirlenmelerin meydana gelebileceğini düşünerek halkımızı uyarma gereği duyduk" dedi.

Dr. Serin, doğada yetişen mantarlarda yapılan incelemelerde çok tehlikeli ve öldürücü şekilde zehirli oldukları saptanan mantar türlerinin bilimsel olarak tespit edildiğini hatırlatarak, halk arasında mantarla ilgili doğru bilinen "Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır", "Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır", "Pişirilen mantarın zehri ortadan kaybolur", "Mantar yoğurt ile yenilirse zehirlemez", "Kurutulmuş mantar zehirlemez", "Çayırda yetişen mantar zehirlemez", "Koparınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir", "İç kısım mavileşirse zehirlidir", "Salyangozlar zehirli mantarı yemez" ve "Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez" gibi yanlışların da zehirlenme vakalarını artırdığını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2010 Pazartesi 19:02:02
Güncelleme :30 Kasım 2010 Salı 22:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?