7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Zehirli mantarlara dikkat!

DOKTOR KEREM KESKİN'DEN 'ZEHİRLİ MANTAR' UYARISI

Tavşanlı’da son bir ayda 12 mantar zehirlenmesi vakasının görüldüğü bildirildi.

Özellikle bahar aylarında mantar zehirlenmesi vakalarının çok sık görüldüğünü söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kerem Keskin zehirlenmeye karşı en önemli savaşın eğitimden geçtiğini vurguladı.

Kaymakamlık veya belediye yoluyla bu denetimlerin gerçekleştirilebileceğine işaret eden Keskin, mantar toplayan kişilere yönelik olarak broşürlerin hazırlanmasının bu eğitimin bir parçası olabileceğini söyledi.

Vatandaşların bir şekilde hangi mantarın zehirli veya zehirsiz olduğunun bilmesi gerektiğini anlatan Keskin, yapılacak bilgilendirmelerle zehirlenmelerin önüne geçilebileceğini kaydetti.

Öte yandan mantarları toplayarak şehir merkezindeki cadde ve sokaklarda satışa sunan kişilerin de denetlenmesi gerektiğine işaret eden Uzm. Dr. Keskin, “Mantarı toplayan elden tutun, bu mantarın hangi kaplarda saklandığı ve pazara getirildiği bile önemlidir. Ve mantar satışlarının kesinlikle denetlenmesi gerekir. Vatandaşlar eğer elinde günlük denetim belgesi olan kişilerden mantar almak zorunda kalırsa bu durum da zehirlenmenin önüne geçecektir diye düşünüyorum” dedi.

Mantar zehirlenmesinin en önemli belirtilerinin bulantı ve kusma olduğunu söyleyen Kerem Keskin, “Zehirli mantar yenildiği zaman önce mideyi tahriş edecek ve ardından da bağırsak sistemine zarar verecektir. Genelde karın ağrısı, şişkinlik ve ishal gibi problemler ortaya çıkar. Eğer mantar çok zehirliyse ateşe de yol açabilir. Eğer karaciğer de bu zehirlenmeden olumsuz etkilendiyse hastanın yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2010 Cumartesi 12:38:00
Güncelleme :6 Kasım 2010 Cumartesi 12:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?