18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Saru Batu Savcı Bey anıldı

Ertuğrul Gazi'nin büyük oğlu ve Osman Gazi'nin ağabeyi olan Saru Batu Savcı Bey, ölümünün 718. yıldönümünde anıldı. Saru Batu Savcı Bey ile İkizce Şehit ve Gazileri'ni anma töreni, Domaniç İlçesi'ne bağlı Karaköy'de gerçekleştirildi.

Karaköy Merkez Camii'nde Savcı Bey ile bütün şehit ve gaziler için mevlit okutuldu. Halkın ilgi gösterdiği törenler, köy meydanında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenlere Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu, Tavşanlı Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır ile İnegöl Ertuğrul Gazi Derneği Başkanı Mehmet Altınay, Kütahya Yörük Türkmenleri Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Karabekir, Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Hüseyin Karakurt, İl Genel Meclisi üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Milletvekili Hüsnü Ordu, Osmanlı Devleti'nin temelinin Domaniç'te atıldığını kaydederek, bu ruhun günümüzde yaşatılabilmesi için bu tür faaliyetlerin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Domaniç'te ve yöremizde Osmanlı Devleti ile ilgili birçok hatıra yer almaktadır. Derneklerimizin bu tür vesilelerle yaptıkları kutlamaları canı yürekten destekliyorum" dedi.

Törene katılan protokol üyelerine plaketler verildi. Kurulan yörük çadırında Kayı Boyu Karakeçeli yörüklerinin kültürüne ait eşyalar sergilendi. Tören sonunda misafirlere geleneksel şifalı etli bulgur pilavı, ayran ve gözleme dağıtıldı.

Öte yandan, Ertuğrul Gazi ve Alime Hatun'un en büyük oğulları, Osman Gazi ve Gündüz Bey'in ağabeyleridir. Savcı Bey'in asıl önemi Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde şahitlik ettiği olaylara dayanıyor. Savcı Bey, Osmanlı'nın devlet olma safhasında başarılı mücadelelere (Ermenibeli zaferi, Kulaca'nın fethi, Domaniç İkizce zaferi) imza atmıştır. M.S. 1287 yılında Osmanlı Beyliği ile Bizans Ordusu arasında Domaniç'te meydana gelen "İkizce Savaşı"nda şehit düşmüştür.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 14:05:11
Güncelleme :21 Kasım 2005 Pazartesi 11:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kadir Vural IP: 81.213.4.xxx Tarih : 4.01.2007 01:51:47
Sayenizde Kütahya'mızda olan böyle tarihi-kültürel haberlerden haberdar oluyoruz.Kenthaber yöneticilerini kutluyor.Başarılar diliyorum