18
Mayıs
2024
Cumartesi
PAZARLAR - KÜTAHYA

Kaymakamlıktan bir ilk daha

Başlıca geçim kaynağı meyvecilik olan Pazarlar İlçesi’nde Kaymakamlık tarafından bir ilke daha imza atılıyor. Maymakamlık Makamı tarafından İlçe merkezi ve tüm köylerde “Meyve Bahçelerinde Kitlesel Zirai Mücadele Projesi” adı altında yapılması planlanan bu proje ile ilçe genelinde tüm meyve bahçelerinde Çiçek ve Meyve Monilyası hastalığı ile Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi) zararlısına karşı 2 üretim sezonu kimyasal mücadele yapılarak hastalık ve zararlardan ari yüksek kalite ve aroma da meyve üretmek amaçlanmıştır.

Kaymakamlık Makamı Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtası ve halkın katılımıyla finanse edilecek proje kapsamında Kaymakam Mehmet GÖK yaptığı açıklamada , “Kiraz ve vişne ağaçlarında görülen Çiçek ve Meyve Monilyası hastalıkları ile Kiraz Sineği zararından dolayı ürün miktarı ve değeri oldukça düşmekte, İlçemize gelen alıcı firmalar yetiştirilen ürüne kalitenin düşük ve hastalık enfeksiyonundan dolayı düşük fiyat vermekte, kimi alıcı firmalarda bu nedenlerden dolayı İlçemizden ürün almamakla birlikte, İlçemiz merkez ve köylerinde yetiştirilen kiraz,vişne ve elmanın üretimi esnasında görülen bazı hastalık ve zararlılarıyla zamanında, yeteri kadar gerek şahıs bazında mücadele yapılamadığını” belirterek “planlanan proje ile birlikte İlçe merkezi ve köylerde kurulacak ilaçlama ekipleriyle müracaata bulunan çiftçilerin meyve bahçeleri Kasım ayında başlanmak üzere belli periyotlarda mühendisler nezaretinde zamanında ve uygun metodlarla mücadele yapılacağını söyledi.

Ayrıca Kaymakam Mehmet GÖK, “projenin başarıya ulaşabilmesi için halkın duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, yıllık bakım işleri (toprak işleme,budama ve gübreleme) dışında tüm çiftçilerimizin bu proje katılarak kitlesel bir mücadele ile projenin başarıya ulaşabileceğini, aksi takdirde enfeksiyonun ilaçlama yaptırmayan çiftçilerin bahçelerinden mücadele yapılan bahçelere mutlak suretle geçeceğini, bu proje sonunda I. üretim döneminde %20-25, II. üretim dönemi sonunda ise %40-45 oranında ürün artışı ile İlçe ekonomisine büyük girdilerin sağlanacağını” bildirdi.

Ayrıca bu konuda, “desteğini bugüne kadar esirgemeyen Tarım İl Müdürlüğünden de, bu proje kapsamında gerekli desteğin sağlanacağı, Tarım İl Müdürü Bekir GENCER tarafından da bize bildirilmiş olması memnuniyet vermiştir” dedi
Mustafa Bektaş - Kütahya / Pazarlar
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 10:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?