26
Mayıs
2024
Pazar
PAZARLAR - KÜTAHYA

MYO'da madde bağımlılığı konferansı

PAZALAR'DA MADDE BAĞIMLILIĞI KONFERANSI

Kütahya Emniyet Müdürlüğü, Pazarlar Meslek Yüksekokulu öğrencilerine madde bağımlılığı ve arkadaş çevresinin madde bağımlılığına etkileri konulu bir konferans verdi.

Kütahya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden Komiser Uysal Özulus, Pazarlar Meslek Yüksekokulu öğrencilerini madde ve madde bağımlılığı konularında bilgilendirdi. Özellikle insan vücudunun ihtiyacı olmamasına rağmen vücuda giren maddelerin nasıl vücudu bağımlı hale getirdiğini anlatan Uysal Özulus, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin vücuda verdiği zararları açıkladı.

Akli hayatın en büyük düşmanı olan uyuşturucuların; bağımlıya, aile hayatına, iş hayatına, aile ve ülke ekonomisine, ferdi ve toplumsal ahlaka verdiği zararların ele alındığı konferansta, toplumsal bir yara haline gelen madde bağımlılığının önlenmesi konusunda neler yapılabileceği tartışıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta söz alan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğünden Uysal Özulus, uyuşturucu maddelerin insan üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta; madde bağımlılığı, bağımlılık yapan maddeler, sigaranın zararları, alkolün zararları, bağımlılık süreci, bağımlı olmayanların kazandıkları, bağımlılık yapan maddelere temas yaşı, alkolün trafik kazalarına olumsuz etkileri, tedavi merkezleri, ailede anne ve babanın üzerine düşen görevler gibi konular ele alındı.

Madde bağımlılığının fiziksel, sosyal ve maddi etkilerinin üzerinde duran Komiser Özulus, "Uyuşturucu madde kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, fert ve toplum içerisinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kanunların kullanılmasını, bulundurulmasını ve satışını yasakladığı narkotik ve psikotrop sözcükleriyle de tanımlanan maddelere uyuşturucu madde denir" dedi.

Kişinin madde kullanımına bilgisizlik, merak, özenti, çevreye uymak için başladıklarını ifade eden Uysal Özuluş, "Çocuklar ve gençler aileden ve okuldan, zamanla arkadaş çevresinden etkilenirler. Arkadaş çevresinde kabul edilmek için gençler, çevresinin baskısına dayanamaz aşağılık duygusu ile uyuşturucu kullanır. Sanıldığının aksine, uyuşturucu ile ilk temas sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil, bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır" diye konuştu.

Komiser Uysal Özulus, konferansta bağımlılık oluştuktan sonra yaşamın nasıl değiştiğini de slayt gösteri eşliğinde öğrencilere anlattı.

Konferans öğrencilerin sorularına yanıt verilmesi ile son buldu.

PAZALAR'DA MADDE BAĞIMLILIĞI KONFERANSI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 10:23:05
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 13:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?