18
Mayıs
2024
Cumartesi
PAZARLAR - KÜTAHYA

Tarım gönüllüsünün büyük başarısı

Pazarlar ilçesinde görev yapan tarım gönüllüsü Ziraat Mühendisi Mehmet Güler bu günlerde haklı bir gurur yaşıyor. 1,5 yıl önce geldiği Pazarlar ilçesinde ilk işi toprağın yapısını incelemek olan Güler, Pazarlarda toprak yapısının verimli olması ve su tutma kapasitesinin yüksek olması sebebiyle ilk aklına gelen iş çok değerli bir hayvansal kaba yem olan Mısır Silajı’nı burada yetiştirmek olmuş. Geçen sene bunun ilk adımlarını atarak önder iki çiftçiyle beraber demastrasyon çalışması yaptılar.

Mısır bitkisi çok su isteyen ve mutlaka sulanması gereken bir bitkiydi. Ama tarım gönüllüsü Mehmet Bey toprak yapısının bunu karşılayabileceği düşüncesindeydi. Bu düşüncesini bölgenin iki büyük beldesi olan Sofular’dan Halil Karaköse’ye ve Yakuplar’dan Şükrü Ali Yiğit’e anlattı. Bu iki bilinçli çiftçi mısır silajının hayvan beslenmesindeki önemine de inanarak bu bitkiyi denemeye karar verdiler.

Hemen hibrit tohumlar ve ekim mibzeri temin edildi, 20 dönümlük bir alana ekim yapıldı. Hasat zamanı geldiğinde sonuç mükemmeldi. Mehmet Güler susuz tarlada mısır silajı yetiştirdiklerini o zamanlarda hiçbir ziraat mühendisine inandıramadığını ancak gözleriyle gördükten sonra hayrette kaldıklarını söylüyor.

Bu sonuç Mehmet beyi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Tüm Pazarlar bölgesinde yem bitkisi ekimi ve silajlık mısır yetiştiriciliği için eğitim çalışmaları yaptılar. Yaklaşık 300 dönüm alanda bu sene mısır silajı hasılı ekilmişti. Sonuçları beraber görmek için Mehmet Bey ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarıyla beraber Mısır tarlalarına gittik. Görüntü mükemmeldi. Hiç sulanmayan mısırlar adam boyunu geçmiş 2,5-3 metreye ulaşmıştı. Pazarlar Tarım Müdürlüğü ve Pazarlar Tarım Danışmanı haklı bir gururu paylaşıyorlardı. İşte ülkemizin böyle tarım gönüllerine çok ihtiyacı var. Onların sayesinde Pazarlar ucuz ve kaliteli bir hayvan yemine kavuşmuş oldu, toprakları bereket verdi.

Mustafa Bektaş - Kenthaber / Pazarlar
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 11:48:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?