18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Vişne bahçelerinde kitlesel mücadele dönemi

Bu günlerde Kütahya’nın Pazarlar İlçesinde hummalı bir koşuşturma göze çarpıyor. Pazarlar Kaymakamı Mehmet Gök ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanları her akşam toplantıdan toplantıya koşuyorlar. Amaçları Pazarlar’ın ekonomik geleceğini kurtarmak.

Şimdiye kadar tüm tarımsal kuruluş ve kooperatiflerle, köy ve mahalle muhtarları, belediye başkanları ve önder çiftçilerle toplantılar gerçekleştirilerek proje taslağı anlatılarak bilgi alışverişinde bulununmuş. Şimdi de Tarım Müdürlüğü mesai sonrası gece gündüz demeden müdürü, mühendisi, teknisyeni, işçisi ve tarım danışmanıyla birlikte tüm ekip köy köy, kahve kahve dolaşarak projeyi tüm üreticilere anlatmaya çalışıyorlar. Bu yoğun tempoda İlçe Tarım Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Bekir Çakır’ı Örey köyünde üreticilere proje hakkında bilgi verirken yakaladık. Çakır projeyi özetle şu şekilde açıkladı:

“Vişne ve Kiraz Diyarı olarak tüm Türkiye ve dünyada nam salan Pazarlar ilçesinde meyvecilikte kalite ve üretimi artırmak, başta monilya ve kiraz sineği olmak üzere meyve ağaçlarında görülen hastalıkları eradike etmek, ihracatlık ürün kalitesini arttırarak piyasada söz sahibi olmak, bölgeyi ihracatçılar adına cazibe merkezi yapmak ve ekonomik geliri arttırmak amacıyla Pazarlar Kaymakamlığı önderliğinde Meyve Bahçelerinde Kitlesel Mücadele Projesi’ni uygulamaya geçirmek istiyoruz. Pazarların merkez ve 8 köyüyle birlikte en önemli ekonomik kaynağı meyveciliğe dayanıyor ve özellikle kirazda haklı bir üne sahibiz. Kirazın yanı sıra vişne ve elma üretimi de önemli bir yere sahip. Yapımı artık kesinleşen Soğuk Hava Deposu ve Şoklama Tesisleri de Pazarlarla birlikte bölgeye meyvecilik yönünden ayrı bir canlılık getirecek. Bu kadar ekonomik önemi olan vişne, kiraz ve elmanın üretim esnasında görülen hastalık ve zararlılarına karşı zamanında ve yeterli mücadelenin özellikle şahıs bazında yapılmaması ürünlerin satış ve pazarlanmasında büyük sıkıntılar oluşturuyor. İlçede kiraz ve vişne ağaçlarında görülen çiçek ve meyve monilyası hastalığı ile kiraz sineği zararından dolayı ürün miktarı ve değeri oldukça düşmekte. İlçeye gelen alıcı firmalar ise hastalık emareleri ve düşük kalite sebebiyle ürünlerimize düşük fiyat vermekte hatta kimi firmalar bu nedenlerden dolayı ilçemizden ürün almamaktadır. Kiraz ve vişneden sonra üçüncü derece ekonomik önemi bulunan elma ise Karaleke Hastalığı ve Elma Ağ Kurdu zararlısına karşın yeteri kadar mücadele edilmediğinden ekonomik açıdan çiftçiler tarafından toplanmamakta veya ekonomik değer gözetilmemeksizin yok pahasına satılmaktadır. Yeteri kadar önem gösterilip hastalık ve zararlılarla mücadele yapılsa elmamızı sofralık olarak iç piyasada tüketime sunabiliriz. Bu projenin süresini asgari olarak 2 yıl düşünüyoruz. Hastalık ve zararlılarıyla toplu olarak zamanında ve tekniğe uygun metotlarla yapılacak bir mücadele sonunda birinci üretim yılı sonunda %20-25, ikinci üretim yılı sonunda %40-45 oranında üretim artışının yanı sıra hastalık ve zararlılardan ari kaliteli meyve üretmek imkanına kavuşabileceğiz."

Mustafa Bektaş - Kenthaber / Pazarlar
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 14:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?