18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

ABD'den uyarı: Kanserin ilacı kiraz!

Yaz aylarının en gözde meyvesi Kiraz’ın insan sağlığına her gün başka başka yararları ortayı çıkıyor. Kiraz kan ve idrar yollarını temizleyici ,safra akımı salgılayıcı, barsak düzenleyici... Kiraz ağacının kabukları ve kiraz saplarının öksürük giderici ,ateş düşürücü ishal kesici özellikleri bilinir. Kiraz meyveleri zengin içerikleri ile iyi bir kan yapıcıdır. İyi görmeyi ve dişleri çürükten koruduğunu biliyoruz.

Kiraz, protein, Karbonhidrat, vitaminler  (A,B1,B2.B3,B6,C ) mineraller (fosfor, kalsiyum,demir, sodyum,potasyum ) içerir.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü Kiraz’ın içinde bulunan biyokimyasal maddelerin kanserle mücadelede çok güçlü bir etkisi olduğunu açıkladı. Kirazın doğasında bulunan antokyanin adı verilen doğal antioksidan madde de vücutta oluşan zehirli maddelerin etkileşimler sonucu tümör oluşumlarına zarar vermesini engelliyor .Enstitü, günde en az beş kez kiraz yemenin çok büyük sağlık sorunlarına karşı savaşta birebir derken,kiraz sayesinde kanserle sağlıklı bir şekilde başa çıkılabileceğini söyledi.

Şimdi’ de Vişne ve Kiraz diyarı Kütahyanın Pazarlar İlçesin de şeker hastalarının yiyebileceği bir kiraz türü gelişti. Bu kiraz’ın içersinde şeker oranı çok düşük olduğundan şeker hastası olan hastaların rahatlıkla yiyebileceği açıklandı.

Bu şirin ilçe Pazarların tek geçim kaynağı meyvecilik (Kiraz,Vişne,Elma)olduğu için meyvenin en ince ayrıntılarına kadar incelenip meyvecilik geliştirilmeye çalışıyor. Tüm resmi kurumlar bu konuda seferber olmuş durumdalar. Amaç en kaliteli ürünü üretmek, tanıtmak, pazarlamak ve egitimdir. Bu çerçevede İlçe Tarım Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde meyvecilikle ilgili konularda çiftçilere seminerler verilmektedir. Seminerlerde özellikle organik tarım ve bilinçli ilaçlama konuları anlatılmak olup,
İlaçlamanın doğru ilaçla, doğru zamanda,doğru dozda ve doğru aletle uygulama yapılmalıdır.
Pazarlar’da Kiraz ve Vişneyi tanıtmak için her yıl Haziran ayının son haftasının Pazar günü Altın Kiraz ve Vişne Festivali tertiplenmektedir.
Mustafa Bektaş - Kenthaber / Pazarlar
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2005 Cuma 17:31:59
Güncelleme :23 Temmuz 2005 Cumartesi 16:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?